Тахан халва с топинг от моркови

Дата: 26.09.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за халвата:
2 ч. ч. кафява захар
2/3 ч. ч. сусамов тахан
2/3 ч. ч. прясно мляко
1 ванилия
1 ч. ч. белен шамфъстък
1 ч. л. канела
за топинга:
500 г моркови
1 щипка индийско орехче
100 г краве масло
1 ч. ч. животинска сметана
6 с. л. захар
смлян шамфъстък за гарниране
краве масло за намазване на формата
 

Начин на приготвяне:
1
Тахан халва с топинг от моркови
Захарта и млякото се сипват в касерола и се готвят на тих огън докато стане гъста консистенция, с температура до 110 градуса. Ако нямате термометър, след като кипне оставяте още около 5 минути на огъня - така ще постигнете тази температура.

 


2
Тахан халва с топинг от моркови 2
Дърпа се от котлона и се добавят ванилията, канелата, шамфъстъка и тахана. Оставя се да охлади за 2 минути и се разбърква за няколко секунди.

 


3
Тахан халва с топинг от моркови 3
Прехвърля се във форма за терин, намазана с масло, и се оставя да се охлади. След това се прибира в хладилник поне за 3–4 часа.

 


4
Тахан халва с топинг от моркови 4
Изважда се от формата, нарязва се на парчета с дебелина 3 см и се запича, в тава, върху силиконов килим, в загрята на 200 градуса фурна, с венилатор, за 3–4 минути.

 


5
Тахан халва с топинг от моркови 5
Морковите се обелват и се настъргват. Запържват се в маслото.

 


6
Тахан халва с топинг от моркови 6
Добавя се захарта и се налива сметаната. Оставя се да къкри докато морковите омекнат.

 


7
Тахан халва с топинг от моркови 7
След това се пасира, овкусява се с индийско орехче и се прецежда.

 


8
Тахан халва с топинг от моркови 8
Халвата се сервира с топинга и смлян шамфъстък.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


233 ДУШИ ОНЛАЙН
Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта