Тиквеник с домашно точени кори

Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Тиквеник с домашно точени кори
 
Необходими продукти:
50 г мая
1 кг брашно
2-3 щипки сол
1 с. л. оцет
1 средно голяма тиква
4-5 с. л. олио
5-6 с. л. захар
1/2 ч. л. канела
1 ч. ч. орехови ядки


Начин на приготвяне:
1
Тиквеник с домашно точени кори
В брашното се оформя кладенче, добавят се разтворената в хладка вода мая, сол и оцет. Омесва се, като постепенно се наливат 300-350 мл вода. (Ако не е за Бъдни вечер, към тестото може да се добави и един жълтък.) Тестото се разтегля до дебелина около 1 см. Оставя се да втаса на топло.
2
Тиквеник с домашно точени кори 2
Плънката се приготвя, като тиквата се обелва, нарязва се, настъргва се и се задушава в олиото. Прибавят се захарта, счуканите орехови ядки и канелата. Оставя се да се охлади.
3
Тиквеник с домашно точени кори 3
Тестото се разделя на топки, малко по-големи от орех. Отпочиват около 20 минути и се разточват на дискове с диаметър 10 см. Половината питки се намазват с олио и всяка се покрива отгоре с ненамазнена питка. След това се изтъняват с точилка.
4
Тиквеник с домашно точени кори 4
Кората се поставя върху горната част на китките и се разтегля с ръце, докато се получи тънък лист, който се поставя върху кърпа. Ако се получат дебели краища, те се отстраняват с нож. Поръсва се с плънката и с придърпване на кърпата кората се навива на руло.
5
Тиквеник с домашно точени кори 5
По този начин се приготвят и останалите кори и получените рула се подреждат в намазнена тава. Тиквеникът се пече в умерено загрята фурна при температура 180 градуса до готовност.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

15.07.2014
Стана страхотен!
1.
Изпрати
лично съобщение

15.07.2014
В момента го правя да видим какво ще стане, но аз пропуснах канелата, защото вкъщи не сме й любители.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


136 ДУШИ ОНЛАЙН
Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
bibi се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: