Том ям кунг

Традиционна тайландска кисело-сладка супа от скариди
Източник: Бон Апети
Дата: 06.07.2007
Том ям кунг
 
Необходими продукти:
6 скариди
400 мл пилешки бульон
2 бр. лимонена трева (лимонова кора)
2 резена галангал (джинджифил)
2 листа от лимон
1-2 чери домата
1 люта зелена чушка
1/4 глава лук
2 с. л. рибен сос
2-3 щипки захар
пюре от люти чушки на вкус
сокът от 1 лайм



Начин на приготвяне:
1
Том ям кунг
Лукът, лютата чушка, чери доматите, лимонената трева и резените галангал се нарязват наедро, листата от лимон се накъсват.
2
Том ям кунг 2
Пилешкият бульон се налива в тенджера и в него се сипват нарязаните подправки и зеленчуците (без доматите).
3
Том ям кунг 3
Супата се кипва, поръсва се с малко захар и се овкусява с пюре от люти чушки.
4
Том ям кунг 4
След това се наливат 2 с. л. рибен сос.
5
Том ям кунг 5
Изцежда се сокът от лайм и се сипват нарязаните чери домати.
6
Том ям кунг 6
Скаридите се почистват и се прибавят в тенджерата.
7
Том ям кунг 7
Супата се вари 1-2 минути и е готова за консумация.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.12.2021
Препоръчвам да се добавят гъби и кокосово мляко. За любителите на автентичния вкус, на българския пазар се предлага сет от замразени подправки за истински том ям.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: