Торта баклава

Дата: 25.12.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца, размер L
250 г галета
150 г шамфъстък
160 г захар
125 г краве масло
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. канела
масло за намазване на тавата
50 г шамфъстък за украса
за баклавата:
125 г краве масло
1 пакет точени кори
200 г сурови белен бадеми
160 г захар
1 ч. л. канела
100 г галета
за сиропа:
350 г захар
600 мл вода
6 с.л. мед
1 портокал

Начин на приготвяне:
1
Торта баклаваЯйцата за блата се разбиват за около 10 минути със захарта с миксер, докато побелеят. Налива се разтопеното масло и се добавят галетата, смлените шамфъстъци, канелата и бакпулверът. Разбърква се със силиконова шпатула.
2
Торта баклава 2Дъното на кръгла форма за торта с диаметър 26 см се постила с хартия за печене, а стените се намазват с разтопено масло. Сместа се изсипва внимателно.
3
Торта баклава 3Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25 минути.
4
Торта баклава 4В касерола се слагат захар, мед и вода за сиропа. Варят се и когато се получи сироп, се изстисква портокалът. Щом кипне, сиропът е готов.
5
Торта баклава 5Когато блатът е студен, се реже на две и всеки блат се сиропира с част от сиропа (около ½ от общото количество, другият е за баклавата) и се оставя на студено.
6
Торта баклава 6Корите за баклавата се изрязват с размера на същата форма, в която е изпечен кейкът. Покриват се с кърпа, за да не изсъхват.
7
Торта баклава 7Смлените бадеми се смесват със захарата, галетата и канелата.
8
Торта баклава 8Във формата се подрежда изрязана кора, намазва се с разтопено масло, поръсва се с част от бадемовата смес.
9
Торта баклава 9Така се процедира с всички кори, като последната също се маже с масло. Реже се на 12 триъгълници като торта.
10
Торта баклава 10Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна с вентилатор за около 1 час и 10 минути или до готовност. След като се охлади леко, се прехвърля в друг съд и се залива с горещия сироп. Оставя се поне час да се сиропира.
11
Торта баклава 11Баклавата се разделя на две през средата парче по парче.
12
Торта баклава 12Единият сиропиран кейк се поставя в плато, отгоре се поставя половината от долната половина от баклавата, отгоре се поставя вторият сиропиран кейк и отгоре се завършва с горната част от баклавата.
13
Торта баклава 13Ако има нужда се приготвя още сироп и с него се залива тортата. Поръсва се с настинени шамфъстъци.

Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

16.04.2015
Страхотна торта :)
8.
Изпрати
лично съобщение

06.01.2015
Ефектна и вкусна :)
7.
Изпрати
лично съобщение

22.05.2014
Много вкусна и богата на аромти. Може да бъде оценена единствено от любителите на сладки изкушения!
6.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2014
Много приятно се получи. Не е трудна за изпълнение.
5.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2014
впечатляващ вкус ,опитайте
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


274 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта