Торта „Дъга“

Пъстра, весела, ефектна
Източник: Бон Апети
Дата: 01.06.2022
Торта „Дъга“
 
Необходими продукти:
за тестото:
280 г брашно
4 яйца (размер L)
380 г захар
250 г краве масло
250 мл кокосово мляко
100 г смлени бадеми
4 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
1 есенция лимон
4 сладкарски бои

за пълнежа:
4 белтъка (от яйца М размер)
300 г захар
540 г краве масло
150 г бял шоколад



Начин на приготвяне:
1
Торта „Дъга“

Маслото за блата се разбива с миксер, добавя се захарта и отново се разбива. Овкусява се с лимоновата есенция и солта и се разбива до хомогенизиране.

 


2
Торта „Дъга“ 2

Едно по едно се слагат яйцата, при постоянно разбиване.

 


3
Торта „Дъга“ 3

Брашното се смесва с бакпулвера и се сипва в маслено-яйчената смес. Добавят се и бадемите и кокосовото мляко. Разбърква се до хомогенизиране.

 


4
Торта „Дъга“ 4

Тестото се разделя на 6 части и всяка се оцветява с цветовете на дъгата. Четирите основни цвята – червено, синьо, жълто и зелено, като от червено и синьо се забърква лилаво и оранжево - от червено и жълто. Блатовете се пекат поотделно за 20 минути във форма за кейк с махащо се дъно и диаметър 26 см, на дъното на която има пергаментова хартия. Температурата на фурната трябва да е  160 градуса, с вентилатор.

 


5
Торта „Дъга“ 5

Захарта за пълнежа се сипва в касерола заедно със 190 мл вода и се вари на умерен огън до получаването на сироп. Трябва да достигне 118 градуса или да се получи гъстотата на глюкоза. Когато се сложи от него върху чиния, се образуват капчици. Друг начин е да се сипе малко в купа със студена вода, там също трябва да се образуват капчици.

 

 


6
Торта „Дъга“ 6

Белтъците се разбиват на пяна. Щом сиропът достигне необходимата гъстота,  се налива на тънка струйка към белтъците, при постоянно бъркане, на висока скорост на миксера.

 


7
Торта „Дъга“ 7

Към белтъците се добавя на няколко пъти маслото,  размекнато на стайна температура, а след това и шоколадът, предварително разтопен в микровълнова фурна.

 


8
Торта „Дъга“ 8

Във форма за кейк се поставя лилавият блат и се намазва с част от пълнежа. След това се подреждат и останалите блатове, като последователността на цветовете е синьо, зелено, жълто, оранжево и червено. Всеки се намазва с крем, като се запазва от него и за зафилване на тортата.  

 


9
Торта „Дъга“ 9

Тортата се оставя да се охлади за 2 часа, нарязва се и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (18)
18.
Изпрати
лично съобщение

29.01.2019
Бадемите придават много приятен аромат и резултатът няма да е същият, ако не ги сложите. Ако решите да ги пропуснете, не е необходимо да добавяте брашно.
17.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2018
Здравейте! Преди достав време направих тази торта и много ми хареса. Но сега искам да я направя без бадеми. Мога ли да заменя с брашно? Какво количество? Благодаря ви.
16.
Изпрати
лично съобщение

10.07.2017
Вторият опит
15.
Изпрати
лично съобщение

10.07.2017
Страхотна торта! Всички бяха възхитени
14.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2017
Вкусна, но най- важното много интересна и ефектна!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


245 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: