Торта „Дъга“

Дата: 31.05.2013
Източник: Бон Апети
Торта „Дъга“
 
Необходими продукти:
за тестото:
280 г брашно
4 яйца (размер L)
380 г захар
250 г краве масло
250 мл кокосово мляко
100 г смлени бадеми
4 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
1 есенция лимон
4 сладкарски бои
за пълнежа:
4 белтъка (от яйца М размер)
300 г захар
540 г краве масло
150 г бял шоколад
 

Начин на приготвяне:
1
Торта „Дъга“
Маслото за блата се разбива с миксер, добавя се захарта и отново се разбива. Овкусява се с лимоновата есенция и солта и се разбива до хомогенизиране.

 


2
Торта „Дъга“ 2
Едно по едно се слагат яйцата, при постоянно разбиване.

 


3
Торта „Дъга“ 3
Брашното се смесва с бакпулвера и се сипва в маслено-яйчената смес. Добавят се и бадемите и кокосовото мляко. Разбърква се до хомогенизиране.

 


4
Торта „Дъга“ 4
Тестото се разделя на 6 части и всяка се оцветява с цветовете на дъгата. Четирите основни цвята – червено, синьо, жълто и зелено, като от червено и синьо се забърква лилаво и оранжево - от червено и жълто. Блатовете се пекат поотделно за 20 минути във форма за кейк с махащо се дъно и диаметър 26 см, на дъното на която има пергаментова хартия. Температурата на фурната трябва да е  160 градуса, с вентилатор.

 


5
Торта „Дъга“ 5
Захарта за пълнежа се сипва в касерола заедно със 190 мл вода и се вари на умерен огън до получаването на сироп. Трябва да достигне 118 градуса или да се получи гъстотата на глюкоза. Когато се сложи от него върху чиния, се образуват капчици. Друг начин е да се сипе малко в купа със студена вода, там също трябва да се образуват капчици.

 

 


6
Торта „Дъга“ 6
Белтъците се разбиват на пяна. Щом сиропът достигне необходимата гъстота,  се налива на тънка струйка към белтъците, при постоянно бъркане, на висока скорост на миксера.

 


7
Торта „Дъга“ 7
Към белтъците се добавя на няколко пъти маслото,  размекнато на стайна температура, а след това и шоколадът, предварително разтопен в микровълнова фурна.

 


8
Торта „Дъга“ 8
Във форма за кейк се поставя лилавият блат и се намазва с част от пълнежа. След това се подреждат и останалите блатове, като последователността на цветовете е синьо, зелено, жълто, оранжево и червено. Всеки се намазва с крем, като се запазва от него и за зафилване на тортата.  

 


9
Торта „Дъга“ 9
Тортата се оставя да се охлади за 2 часа, нарязва се и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

04.07.2016
Много ефектна, но доста тежка за вкуса ми. Бих заместила с друг крем
12.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2014
Беше много вкусна и бързо свърши
11.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2014
Много вкусна торта !!!
10.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
Габи, това е много тъп начин за трупане на точки, не смяташ ли? Коментарите ти са абсолютно безполезни...
9.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Златка Техова се регистрира в сайта.
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта