Торта „Естерхази“

Дата: 30.12.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блатовете:
8 белтъка
200 г пудра захар
кората от 1 лимон
1 щипка канела
150 г сурови бадеми
40 г брашно
за крема:
600 мл прясно мляко
300 г захар
1 шушулка ванилия
4 с. л. царевично нишесте
6 жълтъка
4 с. л. ром
600 г краве масло (на стайна температура)
за глазурата:
350 г пудра захар
50–60 мл топла вода
1 с. л. глюкоза
1/2 бадемова есенция
за сглобяване:
80 г кайсиево сладко
2 с. л. тъмен ром
1 с. л. какао
филирани бадеми
 

Начин на приготвяне:
1
Торта „Естерхази“Белтъците се разбиват с 2/3 от пудрата захар.
2
Торта „Естерхази“ 2Прехвърлят се в купа, прибавят се останалата пудра захар, брашното, смлените бадеми, настърганата лимонова кора и канелата, и се разбърква до хомогенизиране.
3
Торта „Естерхази“ 3В тава, върху силиконов килим или хартия за печене, се оформя блат с диаметър 24 см.
4
Торта „Естерхази“ 4Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 7–8 минути, докато придобие светлокафяв цвят.
5
Торта „Естерхази“ 5По същия начин се оформят и изпичат и останалите 5 блата, след което се охлаждат.
6
Торта „Естерхази“ 6Кремът се приготвя като 2/3 от млякото се загрява, заедно със захарта и разполовената шушулка ванилия.
7
Торта „Естерхази“ 7Жълтъците се смесват с нишестето, останалото мляко и рома, и се разбиват с телена бъркалка.
8
Торта „Естерхази“ 8Към тях се налива топлото мляко.
9
Торта „Естерхази“ 9Сместа се прехвърля в касерола и се готви на котлона, при постоянно бъркане, докато се сгъсти.
10
Торта „Естерхази“ 10След това се охлажда много добре и се разбива.
11
Торта „Естерхази“ 11Маслото също се разбива хубаво, докато се превърне в кремообразна маса.
12
Торта „Естерхази“ 12Разбитата и охладена яйчена смес се добавя към разбитото на крем масло.
13
Торта „Естерхази“ 13Всичко отново се разбива много добре. Половината от крема се запазва за декориране, а останалото количество се разделя на пет равни части.
14
Торта „Естерхази“ 14Тортата се сглобява с помощта на регулируема форма, като се редуват блатове и крем.
15
Торта „Естерхази“ 15Завършва се с блат.
16
Торта „Естерхази“ 16Кайсиевото сладко се затопля, заедно с рома и с него се намазва последният блат. Тортата се оставя да престои 2–3 часа в хладилник.
17
Торта „Естерхази“ 17Пудрата захар за глазурата се пресява и се сипва в купа. Добавя се смесената с топлата вода глюкоза, като се бърка постоянно и накрая се ароматизира с бадемовата есенция.
18
Торта „Естерхази“ 18Тортата се покрива с глазурата, като малка част от нея се смесва с какаото.
19
Торта „Естерхази“ 19Какаовата глазура се слага в пош.
20
Торта „Естерхази“ 20С нея върху тортата се рисуват кръгове.
21
Торта „Естерхази“ 21След това се драска с дървено шишче, така че да се получи каре.
22
Торта „Естерхази“ 22Тортата се зафилва с част от заделения крем.

23
Торта „Естерхази“ 23Панира се с филирани бадеми.
24
Торта „Естерхази“ 24С останалата част от крема, с помощта на пош, върху тортата се оформят розички.
25
Торта „Естерхази“ 25Готовата торта се оставя да престои няколко часа в хладилник.


Съвет:
Продуктите за крема са двойна доза, като едната половина от крема се използва за самата торта, а другата половина от крема се ползва за декорация на тортата. Ако не искате да декорирате, направете една доза крем, като намалите количествата на продуктите за крема наполовина.
Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

01.04.2016
Борислава, блатовете не са като целувчените, а по-скоро като тези на Шведската бадемова торта (рецептата можеш да намериш в сайта ни). Ромът може да замениш с фреш от портокали или да го пропуснеш. Според нас няма проблем да сглобиш тортата и без помощта на форма.
15.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2016
Мислите ли че ще мога да я сглобя без форма за торта? Просто ей така вече върху подноса?
14.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2016
Не разбрах блатовете на целувчени ли приличат? С какво мога за заменя рома за крема нямам никакав алкохол
13.
Изпрати
лично съобщение

03.04.2015
Ох, много благодаря. Не бяха недопечени, защото по краищата, където бяха малко по-тънки, станаха ронличи, като препечени. Преполагам, че трябва да разбия белтъците по-добре. Пак ще пробвам, аз не се отказвам лесно. Много благодаря за съветите и вниманието :)
12.
Изпрати
лично съобщение

02.04.2015
Вили, възможно е, да е било необходимо, блатовете да се пекат още малко или пък белтъците да не са били добре разбити и да са станали прекалено водни. Принципно, в тези блатове брашното не трябва да е много.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nikolina Emilova Stamenkova се регистрира в сайта.
Дарена Йовкова се регистрира в сайта.
Kristina Mihaylova коментира рецептата Паста с пиле и моцарела
Петя Попова коментира рецептата Захарен пирог
Петя Попова се регистрира в сайта.
Милка коментира рецептата Киноа със зеленчуци
Милка се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта