Торта „Медовик“

Дата: 01.02.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
700 г брашно
6 яйца
100 г захар
100 г мед
200 г краве масло
1 ч. л. сода бикарбонат
за крема:
1 л прясно мляко
300 г захар
300 г краве масло
5 с. л. брашно
1 шушулка ванилия
80 мл прясно мляко за намазване
мед за декориране
 

Начин на приготвяне:
1
Торта „Медовик“
Яйцата се разбиват много добре заедно със захарта и меда. Към тях се прибавя разтопеното краве масло. Купата с яйчената смес се прехвърля на водна баня и се бърка непрекъснато около 10 минути със силиконова бъркалка.

 


2
Торта „Медовик“ 2
В друга купа се сипват брашното и содата, налива се готовата яйчена смес, разбърква се, докато се получи гладко тесто.

 

 


3
Торта „Медовик“ 3
Тестото се разделя на 10 топки, поставят се в тава, покриват с фолио за свежо съхранение и се слагат в хладилник за 30 минути.

 


4
Торта „Медовик“ 4
После се взима една от топките и се разточва върху лист пергаментова хартия с кръгла форма и диаметър по-голям от формата на торта.

 


5
Торта „Медовик“ 5
Пече се в загрята на 250 градуса фурна, с вентилатор, до златисто (3–4 минути). След като се извади от фурната се изрязва с нож с помощта на формата, в която ще се подрежда тортата (26 см диаметър). Реже се още докато е топла, защото после се втвърдява. По този начин се изпичат и останалите блатове. Изрезките се смилат и се запазват за декорация.

 


6
Торта „Медовик“ 6
Млякото (заделя се 1/2 ч. ч.) се кипва със захарта и шушулката ванилия, разрязана на две. Брашното се разтваря в заделеното мляко. Шушулката ванилия се отстранява, изсипва се разтвореното в млякото брашно на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Оставя се на котлона, докато се сгъсти, след това се прехвърля в купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да се охлади добре.

 

 


7
Торта „Медовик“ 7
Маслото за крема (размекнато на стайна температура) се разбива с миксер, докато побелее.

 

 


8
Торта „Медовик“ 8
Към него се прибавя студения крем, разбърква се докато се получи еднородна смес.

 


9
Торта „Медовик“ 9
Единият от блатовете се поставя във формата за торта, намазва се с част от крема, слага се втори блат, той се намзава с прясно мляко и след това с маслен крем. Операцията се повтаря, докато свършат всички блатове. Част от крема трябва да остане за намазване на стените. Тортата се оставя в хладилник поне за 4–5 часа.

 

 


10
Торта „Медовик“ 10
След това се изважда от формата и се намазва със заделения крем.

 


11
Торта „Медовик“ 11
Поръсва се със смлените изрезки от блатовте. При сервиране се декорира с мед.


 




Съвети: За да извадите по-лесно тортата от формата, нагорещете стените с горелка. Ако нямате горелка, може да си помогнете с нагорещен под течаща вода нож.

По желание може да слагате по 1 лъжица мед между блатовете, за още повече сладост.



Подобни рецепти:
Коментари (27)
27.
Изпрати
лично съобщение

28.08.2016
Ето я! Прекрасна стана.
26.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
25.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2015
Супер стана
24.
Изпрати
лично съобщение

07.11.2015
Ето поредния Медовик :)
23.
Изпрати
лично съобщение

06.11.2015
Прекрасна рецепта. Съставките са много точни. Получава се уникално вкусна торта
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


172 ДУШИ ОНЛАЙН
Ради Стоева се регистрира в сайта.
Irina Krasteva се регистрира в сайта.
Mihail Dobrev се регистрира в сайта.
Маргарита Проданова се регистрира в сайта.
Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта