Торта „Прага“

Дата: 04.02.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца
140 г захар
100 г краве масло
80 г брашно
50 г какао
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
за крема:
400 г краве масло
200 мл подсладено кондензирано мляко
4 жълтъка
1 пакетче бурбонска ванилова захар
за глазурата:
80 г черен шоколад
50 г краве масло
50 г захар
за намазване:
50 мл тъмен ром
6 с. л. кайсиев конфитюр
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Торта „Прага“Яйцата за блата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, докато побелеят.
2
Торта „Прага“ 2Прибавя се брашното, смесено с какаото и бакпулвера. Накрая се сипва разтопеното масло и се разбърква.
3
Торта „Прага“ 3Белтъците се разбиват с щипка сол. Добавя се останалата захар и се разбива, докато захарта се разтвори.
4
Торта „Прага“ 4Белтъците се прибавят на няколко пъти към сместа с жълтъци, като се бърка внимателно.
5
Торта „Прага“ 5Сместа се прехвърля във форма за кейк с подвижно дъно с диаметър 22 см, застлана с хартия за печене.
6
Торта „Прага“ 6Пече се 30 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
7
Торта „Прага“ 7След това се охлажда и се реже на три блата.
8
Торта „Прага“ 8Кондензираното мляко и жълтъците за крема се готвят на умерен огън, при постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти.
9
Торта „Прага“ 9Прехвърля се в друг съд и се охлажда в купа с лед и вода.
10
Торта „Прага“ 10Маслото се разбива с ваниловата захар, докато стане пухкаво. Добавя се на няколко пъти и сместа с жълтъци и отново се разбива.
11
Торта „Прага“ 11Маслото за глазурата се разтопява на котлона, заедно със захарта и 2 с. л. вода.
12
Торта „Прага“ 12Дърпа се от огъня и се разбърква с шоколада.
13
Торта „Прага“ 13Блатовете се подреждат един върху друг, като се напояват с ром и се мажат със загрят кайсиев конфитюр и маслен крем.
14
Торта „Прага“ 14Върху последния блат се слага само ром.
15
Торта „Прага“ 15Тортата се охлажда за 30 минути. Покрива се с шоколадовата глазура и се оставя в хладилник за 2 часа.
16
Торта „Прага“ 16Съвет: Към крема може да добавите 15 г какао.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2016
Тортата е вкусна,но ако някой иска да е по-сочна трябва да се напоят блатовете повече.
3.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2016
Ето я и моята Прага
2.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
1.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2016
На мен блата не ми се наду толкова много и успях да го разрежа само на две, но пак стана много вкусно. Моят вариант е без глазура с украса от шоколадов ганаш.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


170 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта