Торта с мак и кокос

Пищна и празнична
Източник: Бон Апети
Дата: 08.04.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
7 белтъка
200 г захар
100 г кокосови стърготини
100 г маково семе
10 г бакпулвер
3 с. л. брашно
1 щипка сол

за крема:
600 мл прясно мляко
170 г краве масло (със стайна температура)
160 г захар
7 жълтъка
1 ванилия
3 с. л. царевично нишесте

за бисквитения пласт:
250 г обикновени бисквити
150 мл еспресо
50 мл крем ликьор

за глазурата:
200 г млечен шоколад
50 г краве масло
50 мл животинска сметана


Начин на приготвяне:
1
Торта с мак и кокос
Белтъците се разбиват на пяна със солта. Прибавя се захарта и се разбиват на сняг.
2
Торта с мак и кокос 2
Кокосовите стърготини се смесват с маковото семе и се сипват при белтъчния сняг. Прибавят се брашното и бакпулверът и внимателно се разбърква.
3
Торта с мак и кокос 3
Сместа се сипва в правоъгълна форма, намазана с масло. Заравнява се и се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, след което се охлажда.
4
Торта с мак и кокос 4
Млякото за крема се загрява. В купа се разбиват жълтъците, захарта, ванилията и нишестето. Налива се прясното мляко, разбърква се, прехвърля се в касерола и се готви на умерен огън като се бърка, докато се получи гъст крем.
5
Торта с мак и кокос 5
Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка и се охлажда. След това се разбива, като малко по малко се прибавя маслото.
6
Торта с мак и кокос 6
Кремът се разпределя върху основата, като се заглажда добре.
7
Торта с мак и кокос 7
Кафето и ликьорът се смесват. Бисквитките сепотапят за кратко в ароматната смес и се подреждат плътно върху крема.
8
Торта с мак и кокос 8
Шоколадът и маслото за глазурата се разтопяват и се смесват със сметаната.
9
Торта с мак и кокос 9
Сладкишът се залива с леко охладената глазура.
10
Торта с мак и кокос 10
Оставя се в хладилник поне за 4 часа. Нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (12)
12.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2018
Направих тортата в кръгла тавичка с диаметър 28 см, хвана се идеално. Отгоре украсих с настърган бял шоколад и захаросани череши. Нямам търпение да я опитам.
11.
Изпрати
лично съобщение

28.11.2017
Най-вкусната торта, правила съм я вече 3 пъти и няма човек, който да не я е харесал и да не ме е питал за рецептата.
10.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2017
Тортата, направих в по малка тавичка и разделих блата на две. Вместо кравето масло сложих фъстъчено масло, получи се страхотен крем. Тортата стана страхотна!
9.
toneva_veliyana

23.12.2016
Направих тортата за рожденият си ден. Колегите на работа си \"облизаха\" пръстите.
8.
Изпрати
лично съобщение

09.09.2016
Колко е голяма тавичката?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


253 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: