Торта с мед

Лесна рецепта за домашен десерт от Хасковско
Източник: Бон Апети
Дата: 20.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
380 г брашно
200 г орехи
160 г захар
80 г мед (+ за поливане)
300 мл вода
1 ванилия
1 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. канела
1 ч. л. портокалови корички
олио за намазване



Начин на приготвяне:
1
Торта с мед
Портокаловите корички се смилат в блендер. Добавят се орехите и отново се смила.
2
Торта с мед 2
В касерола се смесват захарта, 300 мл вода и медът. Загряват се на умерен огън, докато захарта се разтвори. Течността се охлажда леко.
3
Торта с мед 3
Към нея се слагат орехите и коричките, като част от тях се заделят за поръсване.
4
Торта с мед 4
В купа се смесват брашното, ванилията, канелата и содата, предварително смесена с оцета. Разбърква се добре.
5
Торта с мед 5
Наливат се течните съставки и се разбърква, докато сместа се хомогенизира.
6
Торта с мед 6
Кръгла форма с подвижно дъно, с диаметър 26 см се маже с олио, сипва се тестото.
7
Торта с мед 7
Заравнява се и се поръсва със заделените орехи и корички.
8
Торта с мед 8
Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 20 минути.
9
Торта с мед 9
Тортата се охлажда, нарязва се и се поднася с мед.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

26.04.2017
Добавих 60 гр масло, пресни портокалови корички, 1/2 ч.л канела ... вкусът не ми допада , може би ако се пропуснат коричките и канелата ще е по-добре :)
5.
Изпрати
лично съобщение

11.12.2015
Мим, както неведнъж сме споделяли от екрана - най-хубавото нещо в кулинарията е импровизацията. Щом си решила да промениш рецептата по този начин - няма проблем. Не сме забравили мазнината, но винаги може да се добави такава (масло, олио или дори зехтин). Да, и в нашите представи не е точно торта, но такова име „носи“ :)
4.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2015
Получи се хубав сладкиш (не мога да го нарека торта). Намалих малко брашното (350 г), защото тестото в предаването ми се видя прекалено гъсто, добавих и няколко капки портокалова есенция. Освен това реших да освежа десерта с няколко омекнали круши - разпределих половината тесто във формата, наредих плътно круши на четвъртинки и покрих отгоре с останалото тесто. От крушите вътрешността се получи с много приятна текстура - сочна и креместа. А сладкишът ухае чудесно! Между другото - тестото е вкусно, но е доста сухичко, та се чудя да ли не трябва да има и някаква мазнина в него? Дали Лора и Стоян не пропуснаха да сложат при представянето на рецептата?
3.
Изпрати
лично съобщение

24.11.2015
Вместо портокалови корички сложих лимонови.Много ароматен и вкусен сладкиш!
2.
Изпрати
лично съобщение

24.11.2015
Страхотна! Не съм слагала портокалови кори! ....не ми липсваха...:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: