Торта с ягоди и мак

За всички сладки мигове
Източник: Бон Апети
Дата: 31.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
150 г краве масло (на стайна температура)
200 г пудра захар
6 яйца (на стайна температура)
70 г брашно
70 г маково семе
50 г сушени кайсии
1 есенция ром
1/4 ч. л. сол
масло за намазване на формата

за крема:
500 г сирене „Рикота”
140 г пудра захар
200 г течен шоколад
200 г ягоди
300 мл сладкарска сметана
1 ванилия

за гарниране:
30 г печени филирани бадеми


Начин на приготвяне:
1
Торта с ягоди и мак
Тестото за блата се приготвя като маслото се разбива с половината от захарта, докато побелее.
2
Торта с ягоди и мак 2
Жълтъците се отделят от белтъците.
3
Торта с ягоди и мак 3
Прибавят се, един по един, при непрекъснато разбиване.
4
Торта с ягоди и мак 4
Добавят се наситнените кайсии, маковото семе и брашното.
5
Торта с ягоди и мак 5
Разбърква се и се ароматизира с есенцията ром.
6
Торта с ягоди и мак 6
Белтъците се разбиват закратко със солта, прибавя се останалата захар и се разбиват отново, докато станат на сняг.
7
Торта с ягоди и мак 7
Добавят се на няколко пъти към сместа с жълтъците.
8
Торта с ягоди и мак 8
Разбърква се внимателно, за да не спаднат.
9
Торта с ягоди и мак 9
Тестото се изсипва в намаслена и покрита с хартия за печене форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно.
10
Торта с ягоди и мак 10
Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса без вентилатор фурна.
11
Торта с ягоди и мак 11
Оставя се, да се охлади и се реже на три еднакви блата.
12
Торта с ягоди и мак 12
Кремът се приготвя като рикотата се разбива закратко с пудрата захар и ванилията.
13
Торта с ягоди и мак 13
Добавят се пасираните и прецедени ягоди.
14
Торта с ягоди и мак 14
Половината от разбитата сметана се слага в крема и се разбърква с шпатула, а останалата се прибира в хладилник.
15
Торта с ягоди и мак 15
Във форма за торта се слага един блат и се намазва с част от течния шоколад и 1/3 от ягодовия крем.
16
Торта с ягоди и мак 16
Следва втори блат, който се маже с останалия шоколад (като малка част се заделя за гарниране). Следват крем, блат и се завършва с крем. Тортата се прибира в хладилник за 5 часа, за да стегне добре.
17
Торта с ягоди и мак 17
Освобождава се от формата.
18
Торта с ягоди и мак 18
Намазва се с останалата сметана отвсякъде.
19
Торта с ягоди и мак 19
Отгоре се полива със заделения и леко затоплен шоколад.
20
Торта с ягоди и мак 20
С назъбена шпатула се правят декоративни шарки.
21
Торта с ягоди и мак 21
В основата на тортата и по ръба отгоре, с пош се прави борд от сметана.
22
Торта с ягоди и мак 22
Преди поднасяне се поръсва със запечените филирани бадеми.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

09.11.2021
Невероятно вкусна торта. Два пъти вече я приготвям, блата се надува добре, след това спада, малко се степва и режа само два блата. За среден блат ползвам бисквити. Но въпреки това тортата си заслужава. Няма да се откажа, все ще се получи.
1.
Изпрати
лично съобщение

26.05.2014
Мака може да се замести със семена от чиа, само че вкуса става малко по-специфичен. Да се има предвид, че без форма тортата става малка и сплескана. За да се направи хубава висока, плътна торта трябва форма :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


186 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: