Торта „Савската царица”

Дата: 02.12.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
160 г тъмен шоколад кувертюр
3 с. л. тъмен ром
160 г краве масло
220 г захар
4 яйца
1 щипка сол
70 г бадеми
1 бадемова есенция
100 г брашно
1 с. л. царевично нишесте
брашно и масло за формите за печене
за крема:
400 мл прясно мляко
4 жълтъка
4 с. л. захар
3-4 с. л. царевично нишесте
1 ванилия
за глазурата:
60 г тъмен шоколад кувертюр
2 с. л. ром
60 г краве масло

Начин на приготвяне:
1
Торта „Савската царица”Фурната се загрява на 180 градуса. В 2 форми за кейк с махащо се дъно се слага хартия за печене. Намазват се с масло и се поръсват с хубаво с брашно и по стените. Бадемите се смилат, шоколадът се разтопява на водна баня заедно с рома.
2
Торта „Савската царица” 2Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол. Добавя се лъжица от захарта и пак се разбива на сняг.
3
Торта „Савската царица” 3Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкава консистенция и към него един по един при непрекъснато разбиване се добавят жълтъците. Към тази смес се слага и разтопеният шоколад.
4
Торта „Савската царица” 4Сипват се нишестето, 1/3 от брашното и 1 /3 от разбитите белтъци, слад което се разбърква с шпатула. Накрая се прибавят смлените бадеми, останалото брашно, есенцията и останалите белтъци и пак се разбърква.
5
Торта „Савската царица” 5Сместа се разпределя в двете форми за печене и се слагат във фурната. Пекат се около 20 минути, докато станат с консистенция почти като на брауни. Изважадат се на скара и се оставят да се охладят за 1-2 часа.
6
Торта „Савската царица” 6Млякото, захарта и ванилията за крема се загряват. В купа се разбиват жълтъците заедно със нишестето и при постоянно бъркане към тях се налива млякото. Всичко се слага на котлона и се разбърква, докато се състи. Оставя се да се охлади и след това се разбива с миксер.
7
Торта „Савската царица” 7Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня заедно с маслото и се добавя ромът. Дърпа се от котлона и се оставя леко да се охлади.
8
Торта „Савската царица” 8Единият блат се поставя върху скара и се намазва с крема.
9
Торта „Савската царица” 9Отгоре се слага вторият и се залива с шоколадовата глазура. Оставя се да се охлади и е готова за сервиране.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

13.04.2014
Тортата е тежка, но се получи добре. Единствено за блатовете сложих половината от това масло което е написано и според мен е достатъчно. Направих и украса с кокосови стърготини. Харесва ми!
4.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2014
Кремът на тази торта е страхотен-използвам го и за други сладкиши...
3.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2013
Благодаря
2.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2013
Росене, не препоръчваме да се пече един блат и после да се реже, защото това ще е много трудно. Блатът е с малко брашно и ще се счупи. Леко сочен е в средата (подобно на брауни), а това също го прави труден за рязане, поне за нас :) Ако белтъците са добре разбити, няма да спаднат много.
1.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2013
Може ли блата да се изпече на един път и след това да се разреже на две. Или да се пече на двапати в една и съща форма. Притеснява ме да не паднат белтъците, или няма такава опасност
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nikolina Emilova Stamenkova се регистрира в сайта.
Дарена Йовкова се регистрира в сайта.
Kristina Mihaylova коментира рецептата Паста с пиле и моцарела
Петя Попова коментира рецептата Захарен пирог
Петя Попова се регистрира в сайта.
Милка коментира рецептата Киноа със зеленчуци
Милка се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта