Торта Ягодка :)

Източник: Стела Ганчева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 20.03.2014
Торта Ягодка :)
 
Необходими продукти:
за блата:
5 яйца
9 с. л. брашно
9 с. л. захар
1 бакпулвер

за първия крем:
500 г заквасена сметана
1 средно бурканче сладко от ягоди (или по желание)
1 пакетче желатин

за втория крем:
500 мл растителна сметана
2-3 банана
3 пакетчета желатин

за заливката:
250 мл компот от ягоди
2 пакетчета желатин
1 средно бурканче сладко от ягоди

за декорация:
350 г ягоди (за украса)
300 мл компот от ягоди (за сиропиране)
2 пакета бишкоти


Начин на приготвяне:
1
Първо приготвяме блатовете, като разделяме белтъците от жълтъците и ги разбиваме добре. При жълтъците изсипваме захарта и бакпулвера. Прибавяме разбитите белтъци и брашното, като разбъркваме с дървена шпатула. Изсипваме сместа в намаслена тавичка, покрита с хартия за печене и печем около 10 минути. Вторият блат се приготвя по същия начин. Оставяме блатовете да изстинат.
2
Приготвяме първия крем, като разбиваме заквасената сметана добре с миксер. Към нея прибавяме бурканчето сладко и разбъркваме добре. Разтваряме желатина във вода и след това на водна баня. Вече разтвореният желатин се прибавя към крема. Разбърква се и се оставя леко да се постегне.
3
За втория крем разбиваме растителната сметана с миксер, нарязваме бананите и ги прибавяме към сметаната. Разтваряме желатина по същия начин и го прибавяме към сметановата смес.
4
За заливката смесваме компота, разтворения желатин и сладкото и разбъркваме добре.
5
Започваме да "сглобяваме" тортата. В тава с подвижни стени и диаметър, малко по-голям от диаметъра на блатовете, се слага първият блат. Сиропира се с малко компот от ягоди и се намазва с цялото количество от първия крем. Намазваме добре и отстрани, за да можем после да закрепим бишкотите. Редим бишкотите отстрани, около целия блат и хубаво притискаме с ръка, за да се залепят добре.
6
Вторият блат се слага върху крема, сиропира се с компот и се намазва със сместа от сметана и банани. Заглажда се много добре. Сиропираме леко бишкотите с компот и накрая заливаме с желатиновата смес.
7
Оставяме в хладилник за половин-един час, да стегне желатинът. Украсяваме по желание с ягоди, захарни пръчици и сметана. Добър апетит!



Съвет:
Посочените продукти са за 1 блат. За приготвянето на двата блата за тортата, количеството на продуктите за блата се удвоява.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

07.04.2014
Опитах се да я направя. На вкус се получи, но на външен вид много не стана и все пак страхотна рецепта
1.
Изпрати
лично съобщение

25.03.2014
На мен това също ми беше първи опит на тази тортичка :) Но важното е да е станала вкусна ,за външния вид може и да е по желание :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: