Троянска новогодишна вита баница

Източник: Бон Апети
Дата: 27.12.2002
Троянска новогодишна вита баница
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 щипка сол
1 жълтък
1 с. л. оцет
олио
250 г сирене
4 яйца
1 белтък
1 щипка сода за хляб
2-3 с. л. кисело мляко



Начин на приготвяне:
1
Троянска новогодишна вита баница
Брашното се пресява върху плот, оформя се кладенче, в което се поставят щипка сол и жълтъкът на едно яйце. (Белтъкът се запазва за плънката.) Омесва се, като постепенно се наливат около 300 мл хладка вода. За да стане тестото по-еластично, може да се прибави 1 с. л. оцет.
2
Троянска новогодишна вита баница 2
Тестото се разделя на топки, малко по-големи от орех. Отпочива 20 минути, след това всяка топка се разточва до диск с диаметър 10 см. Половината от питките се намазняват и всяка се покрива отгоре с ненамазнена питка.
3
Троянска новогодишна вита баница 3
Така получените питки се изтъняват с точилка. Кората се поставя върху горната част на китките и се разтегля с ръце, докато се получи тънък лист, който се слага върху кърпа. Ако се получат дебели краища, те се отстраняват с нож.
4
Троянска новогодишна вита баница 4
Приготвя се плънката, като яйцата се разбиват с щипка сода за хляб в киселото мляко, докато се получи хомогенна смес.
5
Троянска новогодишна вита баница 5
Всеки лист първо се поръсва с олио, след това се покрива равномерно с част от плънката и натрошеното сирене.
6
Троянска новогодишна вита баница 6
С придърпване на кърпата кората се навива на руло. Рулата се подреждат в намазнена тава. Баницата се пече 30 минути в предварително загрята до температура 200-220 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: