Тюрлюгювеч

Източник: Бон Апети
Дата: 01.12.2009
Тюрлюгювеч
 
Необходими продукти:
2–3 патладжана (500 г)
1 глава лук
3–4 тиквички
3–4 зелени и червени чушки
100 мл олио
2 моркова
3 домата
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
500 г картофи
250 г зелен фасул
250 г бамя
250 г замразен грах
6–7 стръка магданоз
2–3 стръка копър
1/2 ч. л. чубрица
морска сол за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Патладжаните се обелват, разрязват се на две половини по дължина и се поръсват с морска сол. Слагат се в наклонена тава за 20–30 минути, за да се отцеди горчивият сок.
2
Обеленият лук се измива и се реже наедро, тиквичките се нарязват на кубчета, а чушките – на парченца. Половината от олиото се загрява и лукът се запържва за минута. Добавят се нарязаните на колелца моркови, тиквичките и чушките и се пържат 2–3 минути, като се разбъркват. След това зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч или йенска тенджера.
3
След като патладжаните се отцедят от горчивия сок, се изплакват с вода и се режат на кубчета или полумесеци. Останалото олио се сгорещява и в него за по 1 минута от всяка страна се пържат патладжаните.
4
Прибавят се нарязаните на едри парчета домати и в продължение на 2–3 минути всичко се запържва или задушава под капак. Поръсва се с червения пипер и солта, наливат се 300 мл гореща вода и се поставят обелените и нарязани наедро картофи. Когато водата кипне, се добавят грахът и почистените и нарязани на парчета зелен фасул и бамя. Смесват се с останалите зеленчуци, гювечът се затваря и се поставя в студена фурна.
5
Пече се около 20 минути на температура 220 градуса, след това градусите се намаляват на 180 и печенето продължава още 45 минути. Магданозът и копърът се накълцват надребно и заедно с чубрицата се слагат 15 минути преди ястието да се извади от фурната.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

28.07.2017
Любимо лятно ястие, особено със зеленчуци от собствената ни градина
1.
Изпрати
лично съобщение

16.02.2014
През зимата може да се направи от предварително приготвена консерва.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: