„Вита“ торта

Дата: 31.10.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
200 г захар
260 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
30 г какао
1 ванилия
30 мл крем ликьор
за карамелизираните бадеми:
100 г печени бадеми със сол
60 г захар
за крема:
200 г краве масло на стайна температура
100 г черен шоколад
150 г пудра захар
100 мл сладкарска сметана
за глазурата:
100 г черен шоколад
50 г бял шоколад
1 с. л. олио
 

Начин на приготвяне:
1
„Вита“ тортаБлатът се приготвя като яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
2
„Вита“ торта 2Жълтъците се разбиват с половината от захарта и ванилията, до побеляване.
3
„Вита“ торта 3Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно се сипват към жълтъците.
4
„Вита“ торта 4Прибавя се смесеното с бакпулвера брашно и се разбърква внимателно.
5
„Вита“ торта 5Тестото се разделя на две равни части. Към едната се слага какаото и се разбърква.
6
„Вита“ торта 6Фурната се загрява на 180 градуса. Две тави се застилат с пергаментова хартия. В едната се слага бялото тесто, а в другата – кафявото.
7
„Вита“ торта 7Блатовете се пекат до готовност – около 10 минути. Отделят се от хартията, докато са още топли.
8
„Вита“ торта 8Захарта за бадемите се карамелизира.
9
„Вита“ торта 9Сипват се бадемите и се разбърква.
10
„Вита“ торта 10Изваждат се върху силиконов килим за да изстинат и да се втвърди карамелът.
11
„Вита“ торта 11След това се счукват в хаванче.
12
„Вита“ торта 12Кремът се приготвя като шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади.
13
„Вита“ торта 13Маслото се разбива със захарта.
14
„Вита“ торта 14Сипва се шоколадът.
15
„Вита“ торта 15Разбива се до хомогенизиране.
16
„Вита“ торта 16Сладкарската сметана се разбива, докато стане пухкава.
17
„Вита“ торта 17Блатовете се заравняват и се нарязват по дължина на ленти – с широчина, равна на височината на формата за торта.
18
„Вита“ торта 18Средата на тортата се оформя от един бял блат, който се намазва с крем ликьор.
19
„Вита“ торта 19А след това и с шоколадов крем.
20
„Вита“ торта 20Поръсва се с накълцани бадеми.
21
„Вита“ торта 21Завива се на руло.
22
„Вита“ торта 22Около него се навиват останалите блатове, намазани с ликьор и крем, и поръсени с крокант, като се редуват по цветове.
23
„Вита“ торта 23Тортата се поставя в поднос, стяга се с пръстен за торта и отгоре се намазва със сметаната.
24
„Вита“ торта 24Оставя се в хладилник за 4 часа, след което се освобождава от формата.
25
„Вита“ торта 25Глазурата се приготвя като черният шоколад се разтопява и се смесва с олиото.
26
„Вита“ торта 26Тортата се залива с глазурата.
27
„Вита“ торта 27С разтопения бял шоколад с правят декоративни шарки – паяжини.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2016
Моята стана много суха и едвам се режеше. А ползвах повече от 30мл. ликьор за напояване на блатовете. Не бих я направила втори път.
8.
Изпрати
лично съобщение

13.07.2015
Моята се получи по-голяма,тъкмо имаше повече за всички! Свърши за нула време!
7.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2015
Светла, може да сложиш маскарпоне, но трябва да внимаваш и да не го разбиваш прекалено много, защото ще се втечни. Като също така имаш предвид и че накрая кремът няма да стане толкова стегнат, както този с масло.
6.
Изпрати
лично съобщение

16.06.2015
Никак не обичам маслени кремове.Може ли впесто масло да се използва маскарпоне?Иначе много ми харесва,че блатовете са получават по-тънки и разреза е интересен!
5.
Изпрати
лично съобщение

07.05.2015
Трудоемка е ,но си заслужава .
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


124 ДУШИ ОНЛАЙН
Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
Jolly сготви Меденки
Светлозар се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта