Ябълков кекс с крем и глазура

Изкусителен сладкиш в два цвята
Източник: Бон Апети
Дата: 05.01.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кекса:
60 г печени орехи
350 г брашно
170 г светла кафява захар
1 бакпулвер
2 щипки индийско орехче
1 ч. л. канела
1 голяма червена ябълка
3 яйца
100 мл олио
140 г кисело мляко
1/4 ч. л. сода
краве масло за намазване

за крема:
175 г крем сирене
1 яйце
100 г захар
1 с. л. брашно
1 ванилия
60 г краве масло (на стайна температура)

за глазурата:
60 г захар
100 мл животинска сметана
60 г студено краве масло


Начин на приготвяне:
1
Ябълков кекс с крем и глазура
Орехите се накълцват.
2
Ябълков кекс с крем и глазура 2
Смесват се с брашното, кафявата захар, бакпулвера, индийското орехче и канелата.
3
Ябълков кекс с крем и глазура 3
Яйцата се разбиват с олиото. Добавя се смесеното със содата кисело мляко и се разбърква.
4
Ябълков кекс с крем и глазура 4
Сухите и течните съставки се смесват.
5
Ябълков кекс с крем и глазура 5
Прибавя се обелената и нарязана на кубчета ябълка.
6
Ябълков кекс с крем и глазура 6
Кремът се приготвя като крем сиренето се разбива с яйцето, захарта, брашното, ванилията и маслото.
7
Ябълков кекс с крем и глазура 7
Форма за торта с дупка в средата се намазва с масло, в нея се сипва половината от кексовото тесто.
8
Ябълков кекс с крем и глазура 8
Отгоре се разпределя сместа с крем сирене.
9
Ябълков кекс с крем и глазура 9
Покрива се с останалото кексово тесто.
10
Ябълков кекс с крем и глазура 10
Кексът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се за кратко, изважда се от формата върху решетка и се оставя да се охлади много добре.
11
Ябълков кекс с крем и глазура 11
Захарта за глазурата се карамелизира.
12
Ябълков кекс с крем и глазура 12
Добавя се сметаната.
13
Ябълков кекс с крем и глазура 13
Сместа се оставя на котлона, докато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти.
14
Ябълков кекс с крем и глазура 14
След това съдът се дърпа от котлона, добавя се маслото и се разбърква.
15
Ябълков кекс с крем и глазура 15
Глазурата се охлажа и кексът се залива с нея.





Съвет:
По желание към готовия карамелен сос добавете 1–2 щипки сол.

Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

30.09.2017
Получи се много вкусен, но се разчупи на парчета. Нямам представа защо се получи така. Определено не е рецепти за начинаещи готвачи :)
3.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
2.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2015
Ето го :)
1.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2015
Готов!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: