Ябълков локум с орехи

Ароматен домашен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 27.02.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 кг ябълки (сорт „Червена превъзходна“)
800 г захар
120 г царевично нишесте
100 г орехи
100 г пудра захар
1 с. л. сок от лимон
1 ч. л. вода от рози
1 ч. л. оцет
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Ябълков локум с орехи
Ябълките се обелват и се почистват. Семките и корите се завързват в марля и се слагат в тенджера. Наливат се 2 л вода и се слага на котлона да кипне. След това силата на огъня се намалява и се вари около 45 минути. Котлонът се изключва, тенджерата се похлупва и се оставя така още 30 минути.
2
Ябълков локум с орехи 2
Марлята се изважда, а течността се мери – трябва да е 1 л, ако не е, се добавя вода. Захарта се смесва с лимоновия сок и 350 мл от ябълковата вода. Вари се сироп, като температурата трябва да достигне 116 градуса.
3
Ябълков локум с орехи 3
В останалата вече охладена ябълкова вода се разтваря 100 г от нишестето и се налива оцетът. Сместа се вари, докато се сгъсти.
4
Ябълков локум с орехи 4
Към нея се налива захарният сироп и се разбърква. Кипва се и се вари 1 час, като на всеки 5–10 минути се разбърква. Дърпа се от огъня.
5
Ябълков локум с орехи 5
Прибавят се накълцаните орехи и розовата вода. Разбърква се.
6
Ябълков локум с орехи 6
Правоъгълна тава се застила с хартия за печене, намазана с олио. Сместа за локум се сипва в тавата. Оставя се да престои на стайна температура минимум 24 часа.
7
Ябълков локум с орехи 7
След това се обръща върху хартия за печене намазана с олио, другата хартия се маха. Оставя се да престои на стайна температура поне 24 часа.
8
Ябълков локум с орехи 8
Нарязва се на кубчета, като преди всеки разрез ножът се забърсва и се маже с олио. Оставя се да престои още 24 часа.
9
Ябълков локум с орехи 9
Пудрата захар се смесва с останалото нишесте. Кубчетата се овалват в сухата смес.


Съвет:
Ако нямате термометър, с който да измерите, дали температурата, необходима за приготвяне на сиропа е достигнала 116 градуса, тогава в съд със студена вода капвайте от захарния сироп и когато се образува твърда капка, значи сиропът е готов.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: