Ябълков локум с орехи

Дата: 06.09.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 кг ябълки (сорт „Червена превъзходна“)
800 г захар
120 г царевично нишесте
100 г орехи
100 г пудра захар
1 с. л. сок от лимон
1 ч. л. вода от рози
1 ч. л. оцет
олио за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
Ябълков локум с орехиЯбълките се обелват и се почистват. Семките и корите се завързват в марля и се слагат в тенджера. Наливат се 2 л вода и се слага на котлона да кипне. След това силата на огъня се намалява и се вари около 45 минути. Котлонът се изключва, тенджерата се похлупва и се оставя така още 30 минути.
2
Ябълков локум с орехи 2Марлята се изважда, а течността се мери – трябва да е 1 л, ако не е, се добавя вода. Захарта се смесва с лимоновия сок и 350 мл от ябълковата вода. Вари се сироп, като температурата трябва да достигне 116 градуса.
3
Ябълков локум с орехи 3В останалата вече охладена ябълкова вода се разтваря 100 г от нишестето и се налива оцетът. Сместа се вари, докато се сгъсти.
4
Ябълков локум с орехи 4Към нея се налива захарният сироп и се разбърква. Кипва се и се вари 1 час, като на всеки 5–10 минути се разбърква. Дърпа се от огъня.
5
Ябълков локум с орехи 5Прибавят се накълцаните орехи и розовата вода. Разбърква се.
6
Ябълков локум с орехи 6Правоъгълна тава се застила с хартия за печене, намазана с олио. Сместа за локум се сипва в тавата. Оставя се да престои на стайна температура минимум 24 часа.
7
Ябълков локум с орехи 7След това се обръща върху хартия за печене намазана с олио, другата хартия се маха. Оставя се да престои на стайна температура поне 24 часа.
8
Ябълков локум с орехи 8Нарязва се на кубчета, като преди всеки разрез ножът се забърсва и се маже с олио. Оставя се да престои още 24 часа.
9
Ябълков локум с орехи 9Пудрата захар се смесва с останалото нишесте. Кубчетата се овалват в сухата смес.


Съвет:
Ако нямате термометър, с който да измерите, дали температурата, необходима за приготвяне на сиропа е достигнала 116 градуса, тогава в съд със студена вода капвайте от захарния сироп и когато се образува твърда капка, значи сиропът е готов.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


156 ДУШИ ОНЛАЙН
Марияна Павлова се регистрира в сайта.
Цветалина се регистрира в сайта.
Силвия коментира рецептата Пилешко с паста на фурна
Силвия се регистрира в сайта.
Eli Petrova се регистрира в сайта.
Elena Bejan се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта