Ябълков пай със солен карамел

Дата: 16.09.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
400 г брашно (+ за поръсване)
220 г краве масло (студено)
50 г кафява захар „Мусквадо“
2 яйца
за плънката:
4 зелени ябълки
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. сух джинджифил
40 г захар
30 г стафиди
2 с. л. галета
за соления карамелен сос:
170 г захар
100 мл животинска сметана
90 г краве масло
1 ч. л. морска сол

Начин на приготвяне:
1
Ябълков пай със солен карамелТестото се приготвя като брашното и маслото се претриват с пръсти, докато се получат трохи.
2
Ябълков пай със солен карамел 2Добавят се захарта и яйцата, и се разбърква.
3
Ябълков пай със солен карамел 3Тестото се оформя на топка, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник, за да стегне.
4
Ябълков пай със солен карамел 4Захарта за соса се карамелизира и щом придобие желания цвят, към нея се налива сметаната.
5
Ябълков пай със солен карамел 5Когато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти, се прибавя солта, леко счукана в хаванче.
6
Ябълков пай със солен карамел 6Съдът се дърпа от котлона и се добавя маслото. Разбърква се и се оставя да се охлади.
7
Ябълков пай със солен карамел 7Ябълките за плънката се обелват, нарязват се на кубчета и се овкусяват с канелата, джинджифила и захарта. Добавят се стафидите и галетата, и се разбърква.
8
Ябълков пай със солен карамел 8Студеното тесто се разточва върху набрашнен плот на кора, с която се покриват дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 22 см).

9
Ябълков пай със солен карамел 9Излишното тесто се изрязва, разточва се на кора и се слага в хладилник.
10
Ябълков пай със солен карамел 10Плънката се сипва във формата върху тестената кора и се заравнява.
11
Ябълков пай със солен карамел 11Върху нея се налива сосът.
12
Ябълков пай със солен карамел 12От останалото тесто с помощта на форма се изрязват звезди, с които се покрива плънката. По желание паят може да се намаже с жълтък и да се поръси със захар.
13
Ябълков пай със солен карамел 13Пече се около 40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2016
Страхотно се получи! Благодаря Ви!
2.
Изпрати
лично съобщение

19.08.2016
Като за първи пай ми се получи много добре!
1.
Изпрати
лично съобщение

23.07.2016
Супер рецепта, единственото различно, което направих, бе да изпека блата за 15 минути, като го покрих с 1 пакет боб, за да не се надигне. Иначе за моята плитка 27 см форма използвах 3 ябълки и ми остана дори малко. Съветвам да сложите повече джинджифил и канела от рецептата, ако обичате по-агресивните вкусове. Бон Апети, благодаря за страхотната рецепта
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


170 ДУШИ ОНЛАЙН
Кремена коментира рецептата Фиш енд чипс 2
Mariyana Petrova коментира рецептата Яйце в облак
Силвия коментира рецептата Кюфтета по чирпански
Силвия се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта