Ябълков пай

Дата: 24.07.2009
Източник: Бон Апети
Ябълков пай
 
Необходими продукти:
500 г брашно
50 г бутертесто
50 г линцерово тесто
50 г конфитюр от кайсии
1–2 щипки канела
100 мл бяло вино
50 г краве масло
100 г захар
150 г стафиди
1 1/2 кг ябълки
1 яйце
60 мл прясно мляко
10 г бакпулвер (1 ч. л.)
190 г пудра захар
250 г краве масло
1 яйце за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
Ябълков пайМаслото се загрява в голяма тенджера заедно със захарта и се оставя да се карамелизира.
2
Ябълков пай 2Маслото и пудрата захар за линцеровото тесто се разбиват в кухненски робот на бавни обороти. Прибавят се пресятото брашно и бакпулвера, разбърква се, докато маслото поеме брашното и се счупва яйцето. Разбърква се, налива се прясното мляко и се бърка, докато стане хомогенна смес.
3
Ябълков пай 3Тестото се меси с ръце върху набрашнен плот, оставя се да стегне в хладилник около 30 минути, след което се разточва върху набрашнен плот. Изрязва се във форма на кръг и се слага в предварително намазнена и набрашнена тава така, че да се покрият и стените.
4
Ябълков пай 4Ябълките се обелват, режат се на едри кубчета и се изсипват в леко покафенелия карамел. Ябълките се похлупват и се задушават 10 минути.
5
Ябълков пай 5Налива се виното и се поръсва с канелата и стафидите. Разбърква се с дървена лъжица и се задушава под капак 15 минути. След това ябълките се прецеждат, охлаждат се и се разпределят върху линцер тестото.
6
Ябълков пай 6Паят може да се приготви и с лист бутертесто: отрязват се 2 кръга, единият се поставя в тава и в средата му се слага от плънката. Ивицата отстрани, върху която няма ябълки, се намазва с вода и всичко се покрива с другия тестен кръг. Краищата се притискат добре и върху тестото се правят разрези.
7
Ябълков пай 7Бутертестото и линцеровото тесто за декорация се размесват и полученото тесто се поставя в хладилник да стегне. След това се разточва и се изрязват ивици, с които върху двата линцерови пая се оформят мрежи.
8
Ябълков пай 8Пайовете се намазват с разбито яйце, поръсват се със захар и се пекат около 15 минути в предварително загрята до 220–230 градуса фурна. Конфитюрът се разтопява с малко вода и с него се намазват готовите пайове.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


226 ДУШИ ОНЛАЙН
Vasilena Vasileva се регистрира в сайта.
Petya Hristova се регистрира в сайта.
Zornitsa Dikova коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Natasha Tasheva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта