Ягодов чийз

Рецептата е приготвена от майстор-сладкаря Ваня Джартова-Велинова
Източник: Бон Апети
Дата: 22.06.2010
Ягодов чийз
 
Необходими продукти:
260 г бял шоколад
200 г крем сирене
100 г захар
60 мл портокалов ликьор
20 г желатин
360 мл течна сладкарска сметана
200 мл животинска сметана
400 г обикновени бисквити
120 г краве масло
60 г пудра захар
120 г смлени ядки
ягоди, мента и зърна кафе на вкус



Начин на приготвяне:
1
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода, оставя се да набъбне и се разтапя на водна баня.
2
Шоколадът се разтопява на водна баня. Крем сиренето се смесва с ликьора и се разбърква с телена бъркалка. Двата вида сметана и захарта се разбиват с миксер. Всичко се смесва в купа и се разбърква.
3
Бисквитите се начукват или смилат. Смесват се с разтопеното масло, пудрата захар и смлените ядки. Доомесва се с ръце и веднага се разпределя върху крема в тимбалчетата.
4
Ягодовият чийз се оставя да престои няколко часа в хладилник. Леко с върха на нож се отделя от стените на тимбалчето, което се потапя за няколко секунди в топла вода. По начина, по който се вади крем карамел, леко се подпъхва с нож и съдържанието излиза. След това се обръща върху десертна чиния и се изважда като крем карамел.
5

Обилно се декорира с ягоди, поръсва се с мента и зърна кафе.


 


 


Съвети:


Белият шоколад се разтопява задължително в сух съд на водна баня и при умерена температура, без да ври водата, защото при него температурата на топене е по-ниска, отколкото при черния шоколад.


Сметаната трябва задължително да е изстудена предварително. В сладкарството сметаната винаги се бие студена, защото иначе няма да се вдигне обемът и да започне да се втвърдява.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


223 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: