Ягодов пай

Дата: 10.06.2004
Източник: Бон Апети
Ягодов пай
 
Необходими продукти:
150 г брашно
1/4 ч. ч. захар
300 г ягоди
50 г бадеми
120–150 мл прясно мляко за разбиване на сметаната
1 пакетче суха сметана
1/4 ч. ч. захар
1 ванилия
1 яйце
1 щипка сол
500 мл прясно мляко
1/2 ч. ч. захар
3 с. л. нишесте
3 с. л. брашно
1 с. л. студена вода
1 с. л. прясно мляко
100 г маргарин
2 щипки сол
2 ч. л. нишесте
 

Начин на приготвяне:
1
Ягодов пайБрашното се пресява, посолява се и се омесва с маргарина. Щом се получат хлебни парцалчета, се наливат студената вода и прясното мляко. Меси се 3–4 минути и се оставя в хладилник за 30–40 минути, за да стегне.
2
Ягодов пай 2Охладеното тесто се поръсва с малко брашно и се разточва. Получената тънка кора, по-голяма от диаметъра на тавата (25 см), се сгъва наполовина и след това още наполовина. Получилият се ъгъл се поставя в центъра на тавата и се разтваря, като се покриват стените. Тестото, което остава да виси отвън, се изрязва и се разточва. С формичка се изрязват звездички или други формички, мажат се с вода и се лепят по ръба на тестената кора.
3
Ягодов пай 3Тази част на тестото, която е на дъното на тавата, се пробожда на много места с вилица, за да не се подуе при печене. Пече се до златисто, около 15 минути, в предварително загрята до температура 220 градуса фурна.
4
Ягодов пай 4Плънката се приготвя, като в малка тенджерка се поставят брашното, нишестето, захарта, прясното мляко и солта. Смесва се добре, поставя се на котлона и периодично се бърка, докато кипне.
5
Ягодов пай 5Яйцето се разбива и се налива на тънка струйка в тенджерката, която е отстранена от котлона. След това сместа се нагрява още малко, ароматизира се с ванилията и се оставя да се охлади. Сметаната се разбива с прясното мляко и се смесва с охладения основен крем.
6
Ягодов пай 6Бадемите за украсата се смилат и се запичат на сух тиган за 30–40 секунди. Ягодите се почистват, след което 7–8 от тях се отделят, намачкват се, поръсват се със захарта, нишестето и 1/2 ч. ч. вода и се слагат да кипнат. След това полученият сос се прецежда, така че да се отдели семето. Останалите ягоди се нарязват на филийки.
7
Ягодов пай 7Изпеченият и охладен блат се поръсва с печените бадеми, сипва се готовият крем, аранжира се с филийките ягоди и цялата повърхност се покрива с ягодовия сос. Преди консумация паят се покрива и се оставя да се охлади поне за 4–5 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


135 ДУШИ ОНЛАЙН
Катя Горшкова се регистрира в сайта.
Penka Yordanova се регистрира в сайта.
Гергана Георгиева се регистрира в сайта.
Mariana Georgieva коментира рецептата Орехови кифлички
Нина Арапкюлиева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта