Яхния от праз със сини сливи

Една интересна постна рецепта от старите български книги, която може да разчупи безмесното декемврийски меню
Източник: Бон Апети
Дата: 15.12.2012
Яхния от праз със сини сливи
 
Необходими продукти:
7 стръка праз
200 г сушени сини сливи без костилки
7 скилидки чесън
2 ч. ч. зеленчуков бульон
50 мл зехтин
1 с. л. брашно
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. захар
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. сух магданоз
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Яхния от праз със сини сливи

Празът се почиства и се нарязва на парчета с дължина 5–6 см.

 


2
Яхния от праз със сини сливи 2

Запържва се в загрятия зехтин до карамелизиране. Добавят се скилидките чесън и се оставят и те леко да се зъпържат.

 


3
Яхния от праз със сини сливи 3

Поръсва се с брашно и след като и то се позапържи, се добавят червеният пипер и доматеният концентарт.

 


4
Яхния от праз със сини сливи 4

Постепенно се налива горещият бульон (за да не се получат бучки) и щом заври се добавят сушените сливи. Овкусява се със сухия магданоз, джоджена, захарта, сол и черен пипер.

 

 


5
Яхния от праз със сини сливи 5

Оставя се да къкри на слаб огън, докато яхнията остане на мазнина – около 1 час. Ако е необходимо отново се овкусява със сол и черен пипер, разбърква се и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2013
Много ми хареса комбинацията. Страхотна автентична българска рецепта подходяща зо поста. Вместо цяла лъжичка захар сложихсамо една щипка.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


120 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: