Яхния с пролетни картофи и маслини

За гърците маслиновото дърво е символ на живота, а плодовете му са ценен кулинарен продукт
Източник: Бон Апети
Дата: 03.05.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг дребни пресни картофи
100 г обезкостени черни маслини
1/2 буркан стерилизирани домати (300 г)
2 глави лук
2 стръка пресен чесън
50-60 мл бяло вино
1 к. ч. зехтин
1 ч. л. наситнен пресен розмарин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сушен риган
1 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Яхния с пролетни картофи и маслини
Картофите се измиват добре, подсушават се и се запържват в предварително загретия зехтин. Когато се зачервят леко, се прехвърлят в тава.
2
Яхния с пролетни картофи и маслини 2
Доматите се пюрират, маслините и лукът се нарязват наедро, чесънът се наситнява. Лукът се запържва за 2 минути в тенджера със зехтина, в който са пържени картофите. След това се добавя чесънът, запържва се за кратко и се оттегля от котлона.
3
Яхния с пролетни картофи и маслини 3
В тенджерата се поръсва червеният пипер, налива се бялото вино и се разбърква. Връща се на котлона и когато виното почти се изпари, се наливат пюрираните домати. Посолява се, слагат се маслините и щом отново кипне, сосът се сваля от огъня.
4
Яхния с пролетни картофи и маслини 4
Картофите се заливат със соса и ястието се пече 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Към края яхнията се подправя с розмарин и риган, запича се още 5 минути и е готова за сервиране.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: