Задушен джолан в богат сос

Дата: 14.11.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 заден свински джолан (1,4 кг)
2 глави лук
1 скилидка чесън
250 г картофи
100 г печурки
100 г бекон „Панчета”
200 мл бяло вино
1 л пилешки бульон
50 г краве масло
30 мл зехтин
30 мл балсамов оцет
1 дафинов лист
1 стрък розмарин
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Задушен джолан в богат сос
Зехтинът се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесънът да го овкуси, и се изважда. Джоланът се запържва до златисто от всяка страна и се овкусява със сол и черен пипер.


2
Задушен джолан в богат сос 2
Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак). След това джоланът се изважда и местото се отделя от кокалите, а от бульона се запазват 300 мл.


3
Задушен джолан в богат сос 3
Останалият може да се прецеди и да се замрази във формички за лед и да се използва за други ястия.


4
Задушен джолан в богат сос 4
Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Лукът също се нарязва наедро. Гъбите се белят и разрязват надве, а беконът – на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златисто кафяв, се прибавят лукът и гъбите.

 


5
Задушен джолан в богат сос 5
След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.


 


6
Задушен джолан в богат сос 6
Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън, под капак, за 25–30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

18.09.2016
Много вкусно ястие! Приятно разнообразие в менюто ни.
7.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2016
Звучи ми неустоимо, още отсега!Благодаря!
6.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2016
много вкусно се получи. Препоръчвам да се сготви тази рецепта :)
5.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2016
Имах под ръка само стъклена тенджера. Стана много добре, но месото много се развари. Според мен максимума е 3 часа, (за стъклена тенджера говоря). Рецептата е много добра. А миризмата из къщи неустоима ;)
4.
Изпрати
лично съобщение

22.02.2015
вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Zornitsa Dikova коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Natasha Tasheva се регистрира в сайта.
Verdjity Ivelinova се регистрира в сайта.
Росица коментира рецептата Постни мекици
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта