Заешко с ориз

Дата: 29.04.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 заек
600 г ориз „Басмати“
100 г краве масло
2 глави лук
2 стръка мента
1 дафинов лист
1 щипка канела
1 щипка куркума
сол на вкус
за маринатата:
250 г кисело мляко
20 г пресен джинджифил
5 шушулки кардамон
2 скилидки чесън
2 стръка мента
1 карамфилче
1 с. л. сухо чили
2 ч. л. куркума
сокът от 1 лимон
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Заешко с оризКардамонът се стрива в хаванче и се смесва с карамфила, чилито, куркумата, накълцаната мента, стрития на паста чесън, настъргания джинджифил, млякото и лимоновия сок. Посолява се и се разбърква.
2
Заешко с ориз 2Месото се реже на парчета и се залива с млякото. Оставя се да се маринова за минимум 40 минути.
3
Заешко с ориз 3Оризът се измива, накисва се за 30 минути във вода, след което се отцежда.
4
Заешко с ориз 4Лукът се реже на полумесеци и се карамелизира в 1/3 от маслото.
5
Заешко с ориз 5В тенджера се сипва оризът и се добавят дафиновият лист, канелата и куркумата. Налива се вода, колкото да го покрие, и се вари до полуготовност – около 10 минути.
6
Заешко с ориз 6Месото се подрежда в чугунен съд, отгоре се разпределя част от ориза и се посолява.
7
Заешко с ориз 7Сипват се лукът и наситнената мента.Покрива се с останалия ориз, посолява се, слагат се няколко парченца масло и се похлупва.
8
Заешко с ориз 8Ястието се готви 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

10.06.2016
Не, Малинка, както се вижда и на снимките, оризът не се разкашква, а през тези 45 минути се задушава от парата, но ако имаш опасения, може и да не готвиш ориза предварително.
3.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2016
А този ориз Басмати,няма ли да се разкашка за 40 мин. във фурната и 10 мин. варене преди това?
2.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2016
Чилито може да се замени с някакъв друг лют червен пипер.
1.
Изпрати
лично съобщение

27.05.2016
Здравейте! Много ми хареса рецептата ви, но искам да ви попитам чилито с какво друго мога да го заместя или може и без него?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Petya Hristova се регистрира в сайта.
Zornitsa Dikova коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Natasha Tasheva се регистрира в сайта.
Verdjity Ivelinova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта