Запеканка от карфиол

Представяме ви едно безмесно, леко, бързо, достъпно, лесно и много апетитно ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 16.01.2013
Запеканка от карфиол
 
Необходими продукти:
2 кг карфиол
3 жълтъка
600 мл прясно мляко
50 г брашно
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
краве масло за намазване
галета за поръсване

за доматения сос:
500 г домати на кубчета от консерва
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 дафинов лист
6 стръка магданоз
2 с. л. зехтин
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Запеканка от карфиол

Карфиолът се разделя на розички и се сварява в подсолена вода до готовност. Облива се със студена вода и се отцежда. После се пасира.

 


2
Запеканка от карфиол 2

Брашното се запържва в маслото. Налива се топлото мляко и се бърка, докато се сгъсти.  

 

 


3
Запеканка от карфиол 3

Сваля се от огъня и се добавят жълтъците, като се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер. Сосът се сипва в пюрето и се разбърква добре.

 


4
Запеканка от карфиол 4

Карфиолената смес се изсипва в намазнена и поръсена с галета керамична тава. Пече се покрита с алуминиево фолио на водна баня за около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се маха фолиото и се пече още 15 минути.

 


5
Запеканка от карфиол 5

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Прибавят се доматите, захарта, дафиновият лист, наситненият магданоз, сол и черен пипер. Оставя се на котлона за около 20 минути, докато се сгъсти.

 

 


6
Запеканка от карфиол 6

Запеканката се нарязва и се поднася с доматения сос.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


155 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: