Зелеви сарми по чилийски

Източник: Бон Апети
Дата: 12.09.2003
Зелеви сарми по чилийски
 
Необходими продукти:
1 средно голяма зелка
2 картофа
1 ч. л. риган
2 щипки кимион
2 яйца
100–150 г кашкавал
200 г ориз
1 кубче зеленчуков бульон
2–3 стръка магданоз
3–4 едри домата (600 г)
1 червена чушка
1 морков
1 глава кромид лук
4 с. л. олио


Начин на приготвяне:
1
Зелеви сарми по чилийски
От зелката се отстранява кочанът. В дълбока тенджера се кипва вода, посолява се и в нея с отвора надолу се слага зелката. Вари се около 10 минути. Изважда се, потопява се в студена вода и след като се охлади, листата се отделят едно по едно.
2
Зелеви сарми по чилийски 2
Сосът се приготвя, като лукът и морковът се режат наситно. Олиото се загрява и в него за около 2–3 минути се запържват ситно нарязаните лук и моркови. Прибавя се нарязаната наситно чушка и се наливат 4–5 с. л. гореща вода. Задушава се още 2–3 минути, след което се слагат настърганите на ренде домати.
3
Зелеви сарми по чилийски 3
Плънката се приготвя, като оризът се вари в 200 мл вода, докато я поеме напълно. Оттегля се от котлона, прибавят се натрошеното кубче бульон, нарязаният на малки кубчета кашкавал, суровите яйца и накълцаният магданоз и се разбърква.
4
Зелеви сарми по чилийски 4
От бланшираните зелеви листа, ако се налага, се изрязва дебелата средна част. Листът се пълни с 1–2 с. л. от плънката и се завиват сарми. Притискат се с длани, за да останат стегнати, и се поставят в тенджерата при соса.
5
Зелеви сарми по чилийски 5
Сармите се захлупват с чиния и се варят около 20 минути. Добавят се нарязаните на малки кубчета картофи и се варят още 20 минути. 3–4 минути преди да се оттегли от котлона, ястието се овкусява с кимиона и джинджифила. По желание може да се овкуси и с 1 люта чушка.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: