Зимен кускус

Щедро на продукти, вкусове и аромати безмесно ястие. Подходящо е за време на пости и за всички, които са вегетарианци
Източник: Бон Апети
Дата: 04.02.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г тиква (небелена)
1 ч. ч. кускус без варене
1 консерва нахут (400 г)
2 моркова
1 корен пащърнак
8 глави шалот
50 г сушени кайсии
1 лимон
1 ч. ч. зеленчуков бульон
8 с. л. зехтин
1 бр. звезден анасон
1 дафинов лист
1/2 ч. л. сух джинджифил
1/4 ч. л. куркума
1/4 ч. л. лют червен пипер
1 щипка шафран
1 с. л. паста „Хариса”
3–4 стръка кориандър
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Зимен кускус

Тиквата, морковите и пащърнакът се обелват и се нарязват на кубчета. Шалотът се обелва, но не се нарязва. В купа се смесват морковите, пащърнакът и лукът и към тях се прибавят стритият в хаванче звезден анасон, лютият червен пипер, 4 с. л. от зехтина, сух джинджифил, куркума, сол и черен пипер.

 


2
Зимен кускус 2

Разбърква се добре и се изсипва в тава. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути. След това се добавя тиквата и се пече още 35 минути.

 


3
Зимен кускус 3

Към зеленчуците се прибавят нарязаните наситно кайсии, и нахутът с част от водата от консервата. Пече се още 10 минути.

 


4
Зимен кускус 4

В бульона се сипва сол, черен пипер, 1 лъжица от зехтина, шафрана и дафиновия лист. Кипва се и с него се залива кускусът.

 

 


5
Зимен кускус 5

Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя така за 8 минути, да абсорбира течността. Към готовия кускус се добавя останалият зехтин и се разбърква.

 

 


6
Зимен кускус 6

Изпечените зеленчуци се разбъркват с харисата. В купа се сипва от кускуса и отгоре се слагат зеленчуците. Гарнира се с наситнен пресен кориандър и нарязан на кубчета лимон.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: