Зимна риболита

Класическата боб чорба превръщаме в зимен вариант на питателната италианска супа
Източник: Бон Апети
Дата: 11.01.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за боба:
300 г бял боб
2 моркова
1 червена сушена чушка
1 с. л. червен пипер
100 г домати от консерва
1 глава лук
1 с. л. брашно
1 ч. л. джоджен
2 с. л. олио
сол на вкус

за риболитата:
400 г кисело зеле
4 скилидки чесън
1 стрък праз
2 стръка мащерка
2 чабати
100 г сирене „Пармезан“
70 мл зехтин
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Зимна риболита
Бобът се накисва от предната нощ. След това се слага да се вари, като първата вода се изхвърля.
2
Зимна риболита  2
Налива се нова и се прибавят цялата чушка и нарязаните наситно моркови. Когато чорбата стане почти готова, чушката се изважда, люспата се маха и месото се връща в тенджерата.
3
Зимна риболита  3
Лукът се наситнява и се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се брашното и щом и то се позапържи, се поръсва червеният пипер.
4
Зимна риболита  4
Дърпа се от огъня и се добавят пасираните домати. Връща се на котлона и се налива от водата, в която се е варил боба, кипва се и се сипва при боба.
5
Зимна риболита  5
Чорбата се овкусява с джоджен, посолява се и се кипва.
6
Зимна риболита  6
Чабатата се нарязва на едри парчета и се заливат с около 50 мл зехтин. Разбърква се и се пече за 15 минути на 200 градуса с вентилатор.
7
Зимна риболита  7
Празът се наситнява и се запържват в останалия зехтин. Прибавя се наситненият чесън. Зелето се реже на тънки ивици и се слага при праза. Запържва се за 20 минути.
8
Зимна риболита  8
Сипва се и бобът. Добавят се мащерката и настърган пармезан и се дърпа от огъня.
9
Зимна риболита  9
Всичко се прехвърля в тава. Запеченият хляб се изсипва върху боба и всичко се слага във фурната. Готви се на 180 градуса с вентилатор за 20 минути. По желание се сервира с още настърган пармезан.

Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

16.01.2014
Вчера успях да приготвя зимната риболита ,съпка по стъпка както я приготвихте вие .Стана много вкусна ,съпруга ми беше очарован от вкуса както и аз ,не е като традиционното кисело зеле с боб .Със сигурност ще я приготвя отново.
1.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2014
Бобът къкри в момента.... мммммммм, нямам търпение да се равихря! Ще споделя крайния разултат :) Рецептата ме амбицира много.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


180 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: