Ориенталската паста



0
106290

Въпреки, че не един или два кулинарни източника го описват като храна с древна история, хумусът всъщност е доста по-млад, отколкото предполагаме. Извървял е дълъг път за да достигне изчистения си вариант от само четири основни съставки – нахут, сусам, лимон и чесън – а днес по темата са позволени и познати всякакви интерпретации.  

Хумусът е изключително популярно в Близкия изток ястие,
приготвяно от нахут и сусамов тахан, пасирани под формата на паста, овкусена с чесън, лимонов сок и зехтин. Често се предлага, гарниран с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна.

Може да се поднесе
с парчета тънък хляб или с царевичен чипс – като разядка, допълнение към салати или гарнитура към основни ястия.

Една от основните му съставки – сусамовият тахан
представлява паста, която се приготвя от фино смлените печени зърна на белен или небелен сусам или от двата вида, смесени в различно съотношение. Таханът от небелен сусам се ползва основно в кухнята на Източна Азия. Той е тъмен на цвят и по-скоро горчив на вкус, но пък съдържа много витамини и минерали. Таханът, в който преобладава беленият сусам е по-светъл на цвят и се използва основно в ориенталската кухня, а този, произведен само от белен сусам се нарича бял тахан.

Сусамовият тахан е продукт с безспорно доказани ценни свойства и качества – полезен е при различни заболявания, като остеопороза и анемия или при сърдечно-съдови проблеми. Оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите. Спомага за подобряване на слуха и зрението, както и на имунната ни система и метаболизма, и е подходяща храна за хора с активно и натоварено ежедневие, подложени на стрес.

Хумусът е ястие с висока хранителна стойност
и съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна и желязо. Използва се успешно във вегетарианската и веганската кухня.

Лесно може да си приготвите вкусен хумус в домашни условия, ако разполагате с подходящ блендер и се доверите на нашите изпитани и разнообразни рецепти.

Коментари (0)

108 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: