Въпреки, че не един или два кулинарни източника го описват като храна с древна история, хумусът всъщност е доста по-млад, отколкото предполагаме. Извървял е дълъг път за да достигне изчистения си вариант от само четири основни съставки – нахут, сусам, лимон и чесън – а днес по темата са позволени и познати всякакви интерпретации.
Хумусът е изключително популярно в Близкия изток ястие,
приготвяно от нахут и сусамов тахан, пасирани под формата на паста, овкусена с чесън, лимонов сок и зехтин. Често се предлага, гарниран с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна.
Може да се поднесе
с парчета тънък хляб или с царевичен чипс – като разядка, допълнение към салати или гарнитура към основни ястия.
Една от основните му съставки – сусамовият тахан
представлява паста, която се приготвя от фино смлените печени зърна на белен или небелен сусам или от двата вида, смесени в различно съотношение. Таханът от небелен сусам се ползва основно в кухнята на Източна Азия. Той е тъмен на цвят и по-скоро горчив на вкус, но пък съдържа много витамини и минерали. Таханът, в който преобладава беленият сусам е по-светъл на цвят и се използва основно в ориенталската кухня, а този, произведен само от белен сусам се нарича бял тахан.
Сусамовият тахан е продукт с безспорно доказани ценни свойства и качества – полезен е при различни заболявания, като остеопороза и анемия или при сърдечно-съдови проблеми. Оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите. Спомага за подобряване на слуха и зрението, както и на имунната ни система и метаболизма, и е подходяща храна за хора с активно и натоварено ежедневие, подложени на стрес.
Хумусът е ястие с висока хранителна стойност
и съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна и желязо. Използва се успешно във вегетарианската и веганската кухня.
Лесно може да си приготвите вкусен хумус в домашни условия, ако разполагате с подходящ блендер и се доверите на нашите изпитани и разнообразни рецепти.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...