Никулден е сред най-тачените празници в българския православен календар, на който почитаме св. Николай Чудотворец – повелител на морските стихии и покровител на моряците и рибарите. Той е един от шестимата братя светци, на когото, при подялбата на света, са се паднали реките, моретата и морските ветрове. Никулден е повратен момент за рибарите – той бележи края на есенно-зимния риболовен сезон – и след него риболовът е забранен.
В народните вярвания
св. Николай плава на златен кораб, който винаги пристига там, където има нужда от чудотвотната му сила. На него бог му е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда.
Според преданието,
благодарение на чудотворната си сила, светецът успял да спаси една пробита гемия от потъване, като запушил дупката в нея с шаран. Затова на трапезата за Никулден задължително се сервира риба.
Рибата никога не е била основна храна на българите,
както е при други морски народи. По-голямо количество риба се консумира от населението по протежението на р. Дунав, по долното течение на големите реки и по Черноморското крайбрежие. До началото на Първата Световна война и на Балканската война, софийският пазар си набавя риба не само от Дунав или Черно море, но и от Бяло море. Рибата е предпочитана винаги в прясно състояние, печена или пържена. Друго популярно у нас ястие с риба е чорбата, която овкусяваме с девесил, мащерка, целина и др.
Когато избираме риба е важно,
тя да е твърда – в повечето случаи, това е сигурен знак, че рибата е съсвсем прясно уловена. Но твърда риба не означава задължително прясна риба – понякога тя е твърда само защото преди това е била замразена. Затова бъдете внимателни при избора си и обърнете внимание на очите – очите на прясната риба са ясни, лъскави и изпъкнали. Но понякога пресните риби може да са с мътни очи – причината за това е в съхранението им. Важно е също така, кожата на рибата да е лъскава, бляскава и стегната. Колкото по-стара е рибата, толкова по-сухи и накъсани са перките й.
Хрилете на прясната риба
са блестящи, светло червени и прибрани към тялото. Ако са матово червени или тъмно червени – значи рибата е прясна. При жълтеникав или кафеникав цвят на хрилете – по-добре, не купувайте, а ако имат зеленикав отенък – то рибата със сигурност е развалена.
Почистена или не?
За предпочитане е да си я почистите сами у дома – вярно е, че процедурата не е особено приятна, но почистената риба не се разваля толкова бързо, което означава, че може и да е стара.
Ако нямате възможност да си купите и да сготвите прясна риба,
винаги може да разчитате на разнообразието от консервирана риба, което се предлага на пазара, където безспорно едно от първите места заема консервираната риба тон – подходяща за различни салати, сосове за паста и сандвичи. Когато купувате консервирана риба тон, цената е почти винаги показател за качество. Консервата с филета е много по-добра от тази с парченца, която е подходяща единствено за рибени кюфтета и пасирани сосове. Предлагат се няколко варианта консервирана риба тон – в собствен сос, в подсолена вода, с подправки (чили, чесън, босилек и др.), в олио или зехтин. Мазнината от консервите е подходяща за дресингите на салатите.
На пазара може да се намерят и готови консервирани салати с риба тон. Ние обаче ви предлагаме няколко вкусни идеи за домашно приготвени салати с риба, с които да направите Никулденската трапеза още по-богата и апетитна.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...