Природният антибиотик



0
91608

Древните египтяни са били сред първите, които са култивирали чесъна. Те са вярвали, че той има свещени свойства и поради тази причина е бил поставян в гроба на фараоните. За да се подсили издържливостта и здравето на работниците, които са строили египетските пирамиди, в дневната им дажба храна задължително е бил включван и чесън. Древните гърци и римляни пък давали на своите атлети чесън преди състезания, а на войниците – преди да тръгнат на война.

Многобройни проучвания доказват ползите от редовна консумация на чесън
за регулиране на кръвното налягане, положителното влияние върху нивото на холестерола, за предотвратяване на атеросклероза и диабет, както и за намаляване на риска от инфаркт и инсулт. Чесънът е отличен естествен източник на витамини В1, B6 и C, на манган, фосфор, селен, калций, калий, желязо и мед.

Причина за характерната му миризма
е едно от серните съединения в състава му – алиценин – на което чесънът дължи силните си антибактериални и антивирусни качества. Благодарение на него, чесънът е мощен антибиотик и дори участва в състава на много лекарства. Чесънът е най-богат на алицинин, когато е накълцан или намачкан с подходящ уред, като преди да се консумира, е добре да се изчака няколко минути. На добре познатия „дъх на чесън“ (отнася се и за лука) може да се противодейства с консумиране на пресен магданоз.

За да се извлекат максимални ползи
от веществата, които се съдържат в него, е препоръчително, чесънът да се купува в прясно състояние. На пазара чесънът се предлага и изсушен, на прах или във вид на паста. При закупуването му е необходимо да се внимава, да е със здрава обвивка, да не е мек и сбръчкан, и да не са започнали да му поникват листа. Пресният чесън се съхранява непокрит на хладно и тъмно място.

В кулинарията
чесънът е неизменен участник в състава на супи, салати, месни и безмесни ястия. Добре познато е свойството му да подобрява ароматно-вкусовите качества на различни видове продукти и ястия. Без намесата на ароматните скилидки, ястия като таратор, шкембе чорба или леща не биха били същите. Печените чушки, задушените пресни картофки и шпикованите меса биха загубили немалко от вкусовите си качества, ако пренебрегнем участието на чесъна при приготвянето им. В Русия и кавказките страни зеленият и младият чесън често се консервират под формата на туршия и се консумират като мезе или разядка. У нас също се прави туршия от чесън, но за основна съставка се използват глави стар чесън.

 

Коментари (0)

153 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: