Удоволствието от домашно консервираната храна



0
71175

Открай време хората са търсели начини и са се чудили, как да запазят вкусовите качества на храната колкото се може по-дълго време.

Има много продукти, които почти не използваме извън техния сезон, защото тогава вкусът им не е добър, а пък самите продукти не са подходящи за замразяване или консервиране. При доматите обаче нещата не стоят така: консервираните домати са също толкова полезни, колкото и пресните. Причината за това се крие в ликопинът, който се съдържа в тях. Счита се, че той подтиска развитието на ракови клетки и влияе благоприятно върху сърдечно-съдовата система, като действа най-добре, когато доматите са минали през термична или механична обработка.

За производството на качествени домашно консервирани продукти използвайте сладки и ароматни домати, с твърда месеста част. Така през всички месеци от годината, в които на пазара няма зрели домати, консервираните ще бъдат техния идеален заместител в кухнята. А ако към консервираните продукти от домати се добави и малко мазнина (например зехтин), освен изключително вкусен се получава и един наистина много полезен домашен продукт.

Как да превърнем ежегодната суетня около домашната зимнина в приятно и любимо занимание?
Лесно е! В сезона на консервите имаме удоволствието да ви представим Машината за мелене на домати Rohnson R 545 – вашия верен кухненски помощник! Ако досега не сте успявали да постигнете перфектен резултат с доматените консерви, то причината е, че често при обработването на доматите с други видове машини и уреди, голям процент от месестата част на домата се изхвърля заедно с люспите и така се получава рядък сос, за който е необходимо много повече време и енергия за варене, до достигане на желаната гъстота.
 


Машината за мелене на домати Rohnson R 545 е създадена специално за приготвяне на консервирани продукти от домати (домашни консерви, доматен сок, доматено пюре, кетчуп и разбира се – лютеница) и има следните предимства:
● работи леко и безшумно;
● няма излишни загуби на използваната суровина, тъй като се изхвърлят само ненужните части от доматите (семки и люспи);
● крайният резултат е висококачествен натурален продукт – с чиста, гъста, плътна и фина консистенция (без семки и люспи), с богат и наситен вкус;
● голям работен капацитет – смилат се до 50 кг домати за 1 час;
● лесно и удобно обслужване, почистване и поддръжка.

Насладата и удоволствието от домашно приготвената и домашно консервираната храна имат своите дълбоки корени в нашенския бит и традиции от векове насам. Подобно на народните песни, така и народните рецепти са се предавали от уста на уста, като междувременно са обогатявани и допълвани от безброй знайни и незнайни майстори на кулинарното изкуство. И така, с течение на времето, чрез разбулване на грижливо пазените тайни на старите фамилни рецепти и добавяне на нови методи за приготвянето на зимнина се е стигнало до невероятни достижения на родния готварски гений.

И до днес нито един продукт от неограничения асортимент консервирани зеленчуци в супермаркетите не може да се конкурира с вкуса нашенската домашно приготвена туршия или емблематичната българска лютеница. Няма две мнения – съдържанието на собственоръчно напълнените малки и големи буркани е безценно и заради несравнимия си вкус, и заради свойството си, неизменно да събира цялата фамилия около масата на сладки приказки.

Европейците са отглеждали доматите като екзотично растение,
много дълго време, преди да им хрумне идеята, че тези красиви плодове могат да се използват за храна. Някъде в началото на 19 век доматът става част от кухнята на Италия, Франция, Испания и Англия, а у нас пристига около век по-късно.  Днес широкото разпространение и масовото използване на доматите се дължи преди всичко на отличните им хранителни и вкусови качества, но също и на факта, че са изключително полезни и богати на витамини А, В и най-вече С.

Вкусът на доматите
зависи от баланса между захар и киселина, който пък е резултат от сполучливата комбинация на сорт и зрялост. Добрият вкус на домата, както и неговият аромат страдат при престой в хладилника, така че доматите в никакъв случай не бива да се държат на студено, тъй като студеният въздух пречи на доузряването. Оптималната температура, при която трябва да се съхраняват доматите, е между 12 и 16 градуса.

При доматите се наблюдава голямо разнообразие
на форми в зависимост от големината и цвета на плодовете. Има сортове с червени, розови, жълти и оранжеви плодове, както и сортове, чиито плодове имат формата на кълбо, круша или яйце, и такива с гладка или набръчкана люспа. Неузрелите плодове съдържат соланин (отровен алкалоид), който се разпада при узряването.

Практично и полезно:
● Ако набодете доматите с вилица и ги прекарате над пламък, ципата им се напуква и те се обелват много по-лесно. Може също да ги цепнете на дъното кръстообразно и да ги пуснете последователно във вряща, а после в студена вода – тогава люспата пада почти сама.
● Доматеният сос е един от базисните сосове в кулинарията и има може би най-широкото приложение в кухнята. Задължителен елемент в него е доматеното пюре (или салца), като вариантите за разнообразявене и обогатяване на вкуса му са безброй: в някои доматени сосове се слагат маслини, има рецепти с аншоа, с каперси, с люти чушки или сушени гъби и още много други.



● Доматеният сок намалява своята киселинност, ако му добавите щипка захар.
● Само 1 чаша доматен сок осигурява половината от необходимата дневна доза витамин А и витамин С.
● Витамин С, който се съдържа в доматите, е твърде неустойчив и лесно се губи при досег със светлина и въздух. Същото се случва и при допир с метални предмети. Затова доматите трябва да се режат непосредствено преди консумация.
● Пастьоризираните доматени сокове запазват своите витамини в продължение на 2 години.
● Доматите са подходяща храна за диабетици и помагат против затлъстяване.
●Наличието на киселини прави домата особено полезен за хора с проблеми с бъбреците и храносмилателните органи.
● Редовната консумацията на домати спомага за понижаване на кръвното налягане.
● Доматът е природен антиоксидант.
● Градинските домати, отглеждани на слънце, са с по-добри вкусови качества.

За доматите с усмивка
Извън кулинарната сцена доматите се изявяват по подобаващо забавен начин – като главен герой в традиционния испански празник Томатина, оприличаван на същинска „кървава“ битка, в която доматите изпълняват ролята на основното оръжие. Съществуват различни версии и легенди за това, как и кога точно е възникнал този необичаен празник. И макар отдавна вече никой да не помни, какво точно се е случило навремето, силата на традицията е запазила крайния резултат през вековете, та чак до наши дни. През 1957 година Томатина е обявен за официален празник в Испания, а от 2002 година става и международен. Томатина се провежда винаги в последната сряда на месец август, като започва с ритуална борба за парче шунка, закачено на дълга пръчка и след това преминава в истинска доматена война с добре узрели домати.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: