Време е за BBQ



0
73372

Колкото и разнообразни да са продуктите, които намират място на барбекюто, според повечето му почитатели, то е направено най-вече за печене на месо. 

Значенията, които англоговорещите влагат в думата „барбекю“ (barbecue), са няколко, но винаги са свързани с приготвянето на храна (и най-вече месо), на огън от дърва, въглища или газ. Също така думата може да обозначава и самия уред, който се използва за приготвяне на храната, сготвените ястия или пък самото събитие.

При барбекюто се разчита на дългото време за готвене при по-ниска температура. Често храната е увита във фолио или листа, или пък се готви похлупена.

Задължителните елементи за едно добро барбекю далеч не са толкова много, което съответно допринася и за огромната му популярност. Дори и да нямате възможност да излезете от вкъщи, това не би било пречка да се насладите на любимото си лятно кулинарно забавление дори и на балкона – необходимо е само да разполагате с практично и удобно електрическо барбекю

● Свинското месо е един от най-често използваните продукти за барбекю. Подходящи за печене на скара са вратните пържоли и котлетите. А благодарение на тази практична стойка за печене ще можете да запазите любимите ребърца сочни и апетитни, въпреки високата температура.

● Бавното готвене, далеч от въглените е много подходящо за говеждото. За да се запази сочно, парчето месо трябва да е с дебелина от поне 2 см., затова дори и извън кухнята е добре да имате под ръка качествен и остър нож.

● Друг подходящ и много апетитен BBQ-вариант са бургерите - пригответе ги бързо и лесно с бургер преса.

Практичният комплект прибори за барбекю е задължителен за перфектен кулинарен резултат и по-голямо удобство.

 

● Пилешките бутчета и гърди са отличен избор за скара. Видимата липса на мазнина в повечето птичи меса прави намазването с масло или растително олио по време на печене задължително. Тъй като пилешкото месо не е толкова богато на колаген, често се налага да се прибегне към мариноване. Ако месото е замразено, добра идея е да се остави да се размрази, потопено в марината.  

● Традиционно дребните рибки не са обект на внимание от страна на любителите на барбекюто, които определено отдават предпочитанията си на по-големите им събратя, като сьомга, акула, костур, риба меч и др. Обикновено по-едрите риби се нарязват на дебели шайби (стекове) или се филетират на надлъжни парчета. По-скромните по размер риби, като пъстървата например се пекат цели, понякога увити във фолио. За да се избегне разпадането на рибата при обръщането й, се използва специална решетка с две затварящи се части.

● Практичните шишчета пък ни дават възможност да разположим на барбекюто всякакви морски дарове или зеленчуци.

И след такова голямо изобилие от изкусителни BBQ-вариации, за да запазим добрия вкус на всяка една от тях, задължително трябва да имаме под ръка практична четка за лесно и удобно почистване на скарата.

Ако сте решили да се насладите на ароматни грил-изкушения за по-дълго време, непременно се запасете и с необходимото количество дървени въглища.

Коментари (0)

172 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: