Златистите слънчеви зрънца



0
93605

Можем да я срещнем под различна форма – варена, консервирана, замразена – жълта и примамлива, съхранила частица от очарованието на горещите златисти плажове и слънчевата усмивка на отиващото си лято.

Според някои исторически проучвания,
хората я отглеждат от близо 3000 години. В Европа тя навлиза през 16. век, донесена от испански и португалски моряци, колонизирали Централна и Южна Америка, където е била един от основните хранителни продукти на местните народи.

Царевицата е едно от растенията, от които не се изхвърля нищо.
Листата й се използват за храна на животните, а от царевичните влакна се правят отвари с отводняващо действие. Играе важна роля и при дестилация на алкохол – уиски, джин и др.
В световен мащаб, годишно за храна се произвеждат 1,2 млрд. тона царевица.

Царевичното брашно се използва за приготвянето на различни тестени изделия, сладкиши и бисквити. От него също така се прави и качамак.
Царевичните люспи (или т.нар. корнфлейкс) са една от популярните закуски в цял свят.
Консервираната царевица има безброй кулинарни приложения в салати, супи, гарнитури или основни ястия.

Подходящи за похапване по всяко време, пуканките са любими на малки и големи. Първата машина за пуканки е изобретена в Америка през далечната 1893 г, а само няколко години по-късно, пуканките се превръщат в абсолютен хит по целия свят. Днес може да им се насладите и в домашни условия, като си ги приготвите бързо, лесно и по свой вкус с удобен и практичен уред за пуканки.

Освен като храна за директна консумация, царевицата е суровина и за едно от най-добрите растителни мазнини. Царевичното олио има превъзходен и лек вкус, почти никакъв остатъчен мирис и е идеална диетична растителна мазнина, подходяща за пържене, печене или варене.

Царевицата съдържа голяма част от необходимите на човешкия организъм вещества.
В 100 г царевица има 9,42% белтъчини, 74,26% въглехидрати, 4,74% мазнини, а енергийната стойност е 365 kcal.

Затова не забравяйте, да включвате по-често царевицата в менюто си. Опитайте нашите предложения.

Коментари (0)

147 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: