Счита се, че произхождат от Перу и Чили. През 18. век плодовете били парфюмирани и носени като украшения (огърлици) от местните жени в Перу. Днес физалите виреят в топлите умерени и субтропичните региони по целия свят. По форма, размер и структура, симпатичните оранжеви плодове наподобяват малки доматчета, които обаче отчасти или изцяло са затворени в голям пашкул. Първоначално те са зелени, а когато узреят, пашкулът става светлокафяв, а плодовете – жълто-оранжеви.
Пресните плодове на физалите могат да бъдат съхранявани дълго време в съд, на сухо място. Така те се запазват в добро състояние дори и след няколко месеца. Смята се, узрелите плодове са отличен естествен източник на витамин P и съдържат голямо количество пектин.
Като всеки друг плод и физалите могат да се хапват сурови или да се добавят в плодови салати, плодови коктейли и десерти. Много вкусни са, например, потопени в шоколад. Идеални са за приготвяне на мармалади, желета, сосове, пайове, пудинги и сладоледи. В Колумбия физалите се варят с мед и се ядат като десерт. Англичаните пък използват пашкула, за да потопят плода в захарна глазура.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...