Битката с „храната в пликче“

10.11.2016
0
123344

 

Те са един от символите на модерното удобство в съвременното ни динамично ежедневие – компактни са, предлагат голямо разнообразие и винаги са ни „под ръка“, когато се налага да хапнем нещо „на крак“.

 

 

 



Солети, чипс, снакс, захарни близалки,
десертни блокчета, разтворими напитки в ярки цветове и с наситени аромати и всякакви други видове храни в лъскави пликчета, чиито опаковки са изпълнени с множество кодови названия – в повечето случаи непонятни като състав и със съмнителни вкусови качества. За съжаление в болшинството от случаите, зад всички тези означения се крият повече калории, отколкото бихме искали да присъстват в менюто ни, по-голямо от допустимото количество сол и много подправки.

Децата обаче ги обожават
и за да не се налага да ги лишавате от любимите им изкушения с изнудване, заплахи или забрани – дайте воля на кулинарното си въображение и превърнете „вредните“ храни в полезни, като ги приготвите сами у дома.

Няколко идеи, които могат да се превърнат във вашето вкусно тайно оръжие
в надпреварата за едно по-здравословно детско меню. Рецептите ще откриете в секцията за детско хранене в сайта ни:
Домашни царевични пръчици
Гризини от елда
Чипс от картофи
Плодови близалки
Шоколадово-бананов шейк

Специалистите в сферата на детското хранене съветват
родителите да обяснят на децата си, приятелски и по достъпен начин, че прекаляването с чипса, бисквитите, сладкишите и газираните напитки не води към нищо добро и че рисковете от неправилното хранене не трябва да се пренебрегват с лека ръка. Ако детето свикне с нездравословен режим, колкото повече расте, толкова повече проблемите му ще се задълбочават. Детската възраст е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като тогава малчуганите подражават на възрастните и са в период на изграждане на свои собствени хранителни навици и предпочитания.  

Безспорно консумацията на пресни плодове и свежи зеленчуци
е основна част от балансираното хранене на всички у дома и особено на най-малките членове на семейството. Затова е важно, у дома, на разположение на децата винаги да има достатъчно пресни плодове и зеленчуци, чийто вкус и полезни качества те да познават.

Помогнете на децата да опознаят полезните качества на плодовете и зеленчуците по забавен начин. Мотивирайте детския интерес с любопитни факти за:
лимоните – да, вярно е, че са кисели, но пък крият невероятна сила, която още древните египтяни са използвали като противоотрова при ухапване от змия или натравяне с хранителни продукти. Лимоните ще ви предпазят от разболяване, а дори и това да се случи, пак те ще ви помогнат да оздравеете. А каква свежа и ободряваща домашна лимонада може да се приготви с тях...
морковите – са наричани от келтите „земен мед“ и са изключително богати на едни от най-важните за децата витамини и минерални соли. Ведрият им оранжев цвят се дължи на съдържащия се в тях бета-каротин (или провитамин А), от който в организма се получава витамин А. Наред с него в моркова има изобилие от витамини В, С, D, Е. Хрупкавият зеленчук благоприятства растежа и развитието на децата и подсилва зрението. Ето защо, в Англия, морковите са били въведени като задължителна част от менюто на пилотите.

Освен вкусни и полезни, зеленчуците в детското меню могат да бъдат и забавни – например под формата на свежа порция салата от пъстри конфети или нестандартни шишчета.

Още вкусни плодово-зеленчукови идеи за малки лакомници ще откриете в секцията за детско хранене в сайта ни.

 

 



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: