Ромите в Румъния използват дивия лук за предсказване на бъдещето. Има поверия, че трябва да оградиш къщата си с див лук, за да прогониш болестите и дявола.
Всъщност древните китайци са първите, които са документирали използването на див лук преди около 3000 г. пр.Хр., а Марко Поло го пренесъл в Европа. През 16. век дивият лук е често срещана подправка в европейските градини. Намира се из целия Стар континент – от Корсика и Гърция до Северна Швеция и чак до Камчатка, както и в Северна Америка. В Гърция и Италия той расте на воля като диворастящо растение.
За кулинарни цели се използват само листата му. Прясно нарязан, той е чудесна добавка към салати – не само зелена, но към салата от краставици или домати. Подходящ е за хлябове и масла. Използват го даже за подправка на оцети.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...