Как да станем шеф-готвачи за една нощ?

03.07.2018
0
48401

 

Наскоро попаднахме на малко необичаен онлайн зов за помощ – някой спешно издирваше паста от хрян за ястието, което готвеше, без да е прочел рецептата докрай. С общи усилия беше посочен магазин, в който я продаваха и драмата приключи, но не затова го разказваме, а заради емблематичната ситуация, в която много от нас попадат.

 

Сдобили сме се с някоя супер яка рецепта,
която си умираме да приготвим сами, и тогава се заглеждаме в нея отблизо – то са подправки, сосове, порции... и нещата внезапно започват да изглеждат сложни. Хващаме се на бас, че ако някога бъде проведено интервю с въпроса „Кое ви пречи да бъдете по-активни в кухнята?“, един от най-честите отговори ще е „Липсата на време да планирам порциите, както и да намеря и купя продуктите за избраните от мен рецепти“.

В много страни по света тази трудност е превърната в бизнес,
известен като meal kit delivery – доставка на продукти, точно оразмерени и готови за приготвяне по предварително избрана от клиента рецепта, в избран от него часови диапазон. Само ще споменем някои от най-популярните подобни услуги – Terra's Kitchen, Gousto.com, Hellofresh.com.

За разлика от други световни бизнес иновации,
тази присъства в България под името Cookit.bg – платформа, която позволява на шеф-готвача у вас да се развихри, без това да ви коства нито време за планиране на порциите, нито нерви в обикаляне на магазините.

Cookit.bg e мястото, което трябва да посетите,
ако искате да се храните (или да нахраните другите около вас) разнообразно, здравословно, вкусно и лесно. Платформата предлага различни месни, вегетариански, семейни и безглутенови варианти на рецепти, в зависимост от сезона и личните ви предпочитания.

Всяка рецепта на сайта е придружена от видео,
с посочени трудност на изпълнение, цена за порция и време за приготвяне – а това превръща планирането на официалната вечеря или седмичното меню в изключително лесно и дори забавно занимание. Това важи с особена сила за семействата, в които всяко от децата има различни претенции към храната, бащата също не отстъпва, а мечтата на майката е просто да емигрира някъде, където бананите падат от дърветата, готови за ядене.

Услугата е идеална и за тези, които си мечтаят
най-накрая да започнат режим, който ще ги вкара във форма, но нямат време и сили да си приготвят храната предварително. Cookit.bg ще ви снабди с безброй печени лавраци, пилешко филе с пармезан или телешко бон филе – само трябва да си ги поръчате и ще ги получите, готови за изпичане. С точното количество подправки и с указания, как да ги приготвите или съхранявате в хладилника.

От вас се иска да посочите
часови диапазон за доставка (може да избирате между три такива) и да направите поръчка не по-късно от 1 час преди началото му. Крайният час за доставка е 20 часа. Има и отстъпки – за 2 рецепти получавате 5% отстъпка, а за 3 и повече – 10%. При планиране на доставки за няколко различни дни, трябва просто да уточните, кое ястие, кога искате да бъде доставено – и бъдете спокойни, ако случайно се наложи някое от тях да прекара няколко часа извън хладилника – всички идват с охладители и термопликове, според нуждата. Доставката за столицата е безплатна, а за страната важат стандартните тарифи на куриерската услуга, с която се извършва разносът.

Ако считате, че е време, да поканите 21. век в кухнята си
– давайте смело. Вие избирате и поръчвате, а Cook it доставя всичко, подредено и готово за готвене. Може да добавите и някой аксесоар – тава, нож или джаджа за готвене, или пък просто бутилка вино, за да отпразнувате мистериозната си трансформация от обикновен любител кулинар в шеф готвач за една нощ.



Коментари (0)

159 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: