Тези неустоими хлебчета с характерна издължена форма, хрупкава коричка и толкова френско излъчване са разпознаваеми и обичани в цял свят.
Отскоро те, съвсем заслужено, са и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Един от символите на Франция е съставна част от кухнята на тази страна вече повече от 100 години, припомня БТА. По-популярна става след Втората световна война, особено през 60-те и 70-те години.
През последните години консумацията на багети намалява. Въпреки това французите все още пекат около 6 млрд. багети годишно.
Всеки ден 12 млн. души във Франция купуват този вид хляб – социален навик, който отмерва ритъма на живот.
Перфектната багета
Това са препоръките на конфедерацията на пекарите и сладкарите във Франция, които се опитват да запазят пазара си от индустриалните производители.
Макар съставките да са идентични, всяка пекарна има свой стил и всяка година се обявява национално състезание за най-вкусна багета в страната. Съдържанието на багетата е регулирано с указ от 1993 г., който едновременно защитава пекарите и им налага строги ограничения – едно от тях е забраната на добавки в хляба.
Френският президент Еманюел Макрон описа багетата като
„250 грама магия и съвършенство“.
Което пък ни напомни, че е време да се поразровим в рецептите и да открием най-добрата правена от нас рецепта за френски багети и разбира се, да я споделим с вас.
Снимка: Instagram / manu_macron.fan
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...