Толкова сме свикнали морковите да са оранжеви на цвят, че почти не бихме могли да си ги представим други. Но e факт, че морковите са станали оранжеви впоследствие.
Преди това те са били виолетови на цвят.
А защо стават оранжеви?
Някъде през 17 век в Холандия местни селяни решават да отгледат оранжеви моркови в знак на почит към Вилхелм Орански, който е водач на нидерландското въстание срещу испанците.
Орание (Оранж) е кралската фамилия в Холандия, затова и морковите трябвало да бъдат оранжеви. Вероятно селяните са направили кръстоска между азиатския виолетов морков европейския бял.
За пръв път
Дългият оранжев холандски морков е описан за пръв път през 1792 г. Той успява да се наложи над останалите сортове и днес е завладял (почти) целия свят.
Снимки: Instagram / duks_juice
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...