Хората колекционират какво ли не – картини, монети, картички, статуетки – всеки според интересите и възможностите си. Досега не бяхме срещали човек обаче, който с такава страст и целеустременост да събира готварските книги вече повече от 30 години.
Неговото име е Марин Лесев и – да, в нашите очи той е един от най-богатите хора в България.
Колекцията му наброява над 8000 издания с готварски рецепти – книги, списания, вестници, снимки, а най-старото издание е от 1870 година.
Пред нас Марин, който е родом от Габрово, неведнъж е разказвал, че интересът към готварските книги и тефтери се зародил още в студентските му години в София. Вероятно в началото е бил гладът и желанието да хапне нещо различно от столова храна, а после постепенно се е запалила и колекционерската му страст.
В един момент книгите стават толкова много, че той осъзнава, че притежава истинска съкровищница. И решава да я сподели с всички.
Така се стига и да първата у нас изложба с български кулинарни печатни издания от 1870 г. насам, която беше открита през ноември в Ямбол. Експозицията се помещава в Културно-информационния център „Безистен“ и ще продължи до 10 декември.
Колекционерът не само събира кулинарното наследство на България, но и често готви рецепти от старите книги. Заедно с друг запален кулинар и производител на популярното зелено сирене от с. Черни вит, Тетевенско – Цветан Димитров, решават да възстановят рецептата за сирене в стомна.
Това не е единствената стара рецепта, която той е готвил. Според него, въпреки че често изискват повече време, рецептите от книгите съвсем успешно могат да се прилагат и днес.
И понеже и ние сме готвили рецепти от тези книги, спокойно можем да кажем, че е така. А всички запалени кулинари съветваме да намерят време и да посетят изложбата в Ямбол, защото колекцията си струва да се види (и сготви).
Снимки: Стефан Каменов
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...