Колекционерът, който събра кулинарното наследство на България

15.11.2022
0
2806

Хората колекционират какво ли не – картини, монети, картички, статуетки – всеки според интересите и възможностите си. Досега не бяхме срещали човек обаче, който с такава страст и целеустременост да събира готварските книги вече повече от 30 години.

Неговото име е Марин Лесев и – да, в нашите очи той е един от най-богатите хора в България.

Колекцията му наброява над 8000 издания с готварски рецепти – книги, списания, вестници, снимки, а най-старото издание е от 1870 година.

Пред нас Марин, който е родом от Габрово, неведнъж е разказвал, че интересът към готварските книги и тефтери се зародил още в студентските му години в София. Вероятно в началото е бил гладът и желанието да хапне нещо различно от столова храна, а после постепенно се е запалила и колекционерската му страст.

В един момент книгите стават толкова много, че той осъзнава, че притежава истинска съкровищница. И решава да я сподели с всички.

Така се стига и да първата у нас изложба с български кулинарни печатни издания от 1870  г. насам, която беше открита през ноември в Ямбол. Експозицията се помещава в Културно-информационния център „Безистен“ и ще продължи до 10 декември.

Колекционерът не само събира кулинарното наследство на България, но и често готви рецепти от старите книги. Заедно с друг запален кулинар и производител на популярното зелено сирене от с. Черни вит, Тетевенско – Цветан Димитров, решават да възстановят рецептата за сирене в стомна.

Това не е единствената стара рецепта, която той е готвил. Според него, въпреки че често изискват повече време, рецептите от книгите съвсем успешно могат да се прилагат и днес.

И понеже и ние сме готвили рецепти от тези книги, спокойно можем да кажем, че е така. А всички запалени кулинари съветваме да намерят време и да посетят изложбата в Ямбол, защото колекцията си струва да се види (и сготви).

Снимки: Стефан Каменов



Коментари (0)

158 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: