Всички почитатели на италианската кухня, сред които сме и ние, рано или късно застават пред печката с тиган в ръка и с твърдото решение да приготвят сами ризото.
Това обичано ястие е едновременно просто и елегантно, а и човек наистина може да развихри въображението си що се отнася до избора на продукти. Те могат да бъдат всякакви – от шафран и морски дарове до аспержи, гъби, тиквички и какво ли още не. Бульонът също може да варира. Има обаче един продукт, с който не можем кой знае колко да експериментираме. Това е оризът.
Изборът на правилния ориз е от ключово значение за успеха на цялото начинание.
Защо видът ориз е толкова важен за ризотото?
Най-просто казано ризотото е ориз, който се вари в бульон при постоянно бъркане и постепенно наливане на течността. Нишестето в ориза сгъстява течността, затова изборът на ориз с недостатъчно нишесте означава, че никога няма да се получи характерната кремообразна текстура.
Когато избирате ориз за ризото, търсете сортове с кръгли зърна и с високо съдържание на нишесте. Те понасят добре постоянното разбъркване, а накрая имаме мека текстура, но зърното все още е леко твърдо в средата.
3-те най-предпочитани сорта ориз за ризото
1. Карнароли (Carnaroli)
Наричат го „кралят“ на ориза за ризото. Готвачите го обичат заради страхотния му вкус и защото всяко зърно запазва формата си. Освен това от него се получава най-кремообразното ризото. Представлява кръстоска между два сорта и е познат от 1945 г. В Италия се отглежда основно в Пиемонт и тъй като добивът от единица площ не е много голям, този ориз е от по-скъпия.
2. Арборио (Arborio)
Това е може би най-популярният сорт ориз за ризото. Има средно дълги зърна и по-ниско съдържание на нишесте в сравнение с карнароли, но и от него се получава действително чудесно ризото.
3. Виалоне нано (Vialone Nano)
С по-къси зърна е, идва от италианския регион Венето и не може да се отглежда с химикали. Той е с високо съдържание на нишесте, приготвя се по-бързо от карнароли и с него се получава много кремообразно ризото.
Съвет:
Тъй като, както вече стана ясно, оризовото нишесте е много ценно за ризотото, никога не мийте ориза преди да го сготвите.
А всички тънкости за приготвянето на това любимо ястие, може да прочетете в статията ни „Съвършеното ризото“, където ще намерите и шест страхотни рецепти по темата. Приятно готвене!
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...