Кой е най-подходящият ориз за ризото

08.01.2023
0
6857

Всички почитатели на италианската кухня, сред които сме и ние, рано или късно застават пред печката с тиган в ръка и с твърдото решение да приготвят сами ризото.  

Това обичано ястие е едновременно просто и елегантно, а и човек наистина може да развихри въображението си що се отнася до избора на продукти. Те могат да бъдат всякакви – от шафран и морски дарове до аспержи, гъби, тиквички и какво ли още не. Бульонът също може да варира. Има обаче един продукт, с който не можем кой знае колко да експериментираме. Това е оризът.

Изборът на правилния ориз е от ключово значение за успеха на цялото начинание.

Защо видът ориз е толкова важен за ризотото?

Най-просто казано ризотото е ориз, който се вари в бульон при постоянно бъркане и постепенно наливане на течността. Нишестето в ориза сгъстява течността, затова изборът на ориз с недостатъчно нишесте означава, че никога няма да се получи характерната кремообразна текстура.

Когато избирате ориз за ризото, търсете сортове с кръгли зърна и с високо съдържание на нишесте. Те понасят добре постоянното разбъркване, а накрая имаме мека текстура, но зърното все още е леко твърдо в средата.

3-те най-предпочитани сорта ориз за ризото

1. Карнароли (Carnaroli)

Наричат го „кралят“ на ориза за ризото. Готвачите го обичат заради страхотния му вкус и защото всяко зърно запазва формата си. Освен това от него се получава най-кремообразното ризото. Представлява кръстоска между два сорта и е познат от 1945 г. В Италия се отглежда основно в Пиемонт и тъй като добивът от единица площ не е много голям, този ориз е от по-скъпия.

2. Арборио (Arborio)

Това е може би най-популярният сорт ориз за ризото. Има средно дълги зърна и по-ниско съдържание на нишесте в сравнение с карнароли, но и от него се получава действително чудесно ризото.

3. Виалоне нано (Vialone Nano)

С по-къси зърна е, идва от италианския регион Венето и не може да се отглежда с химикали. Той е с високо съдържание на нишесте, приготвя се по-бързо от карнароли и с него се получава много кремообразно ризото.

Съвет:

Тъй като, както вече стана ясно, оризовото нишесте е много ценно за ризотото, никога не мийте ориза преди да го сготвите.

А всички тънкости за приготвянето на това любимо ястие, може да прочетете в статията ни „Съвършеното ризото“, където ще намерите и  шест страхотни рецепти по темата. Приятно готвене!



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: