Очите на дракона

14.07.2016
0
100758

Родината му е Южен Китай, където го наричат „очите на дракона“ и го използват смело в рецепти за различни сладкиши, сладоледи и сорбета. На Стария континент употребата му е доста по-консервативна, като се ограничава предимно до плодови коктейли и салати.

 

 

 

 

Освен сочен, сладък, много вкусен, ароматен и богат на витамин C плод, личи е и много красиво тропическо дърво, с нежно и крехко сиво стъбло и клони. Самият плод е с овална, сърцевидна или почти кръгла форма. Отвън е покрит с червена кора, която не става за ядене, но пък лесно се отстранява, а вътре има костилка.

Исторически факти твърдят,
че личи е бил любим плод на членовете на китайската династия Тан. През годините се разпространява в различни райони на Югоизточна Азия, както и на близките острови. На Запад плодът дебютира доста по-късно – през 1873 г. достига до Хаваите, а 10 години по-късно и жителите на Флорида също могат да опитат сочния плод. Оттам личи се пренася и в щата Калифорния през 1897 г.

Днес личи расте и се отглежда
в родния си регион, из цяла Южна Азия, Индия, Южна Япония, Калифорния, Хавайските острови, Флорида, а също и в Източна Австралия и субтропичните райони на Южна Африка, както и в щата Синалоа в Мексико. Един от най-големите производители на личи е Мадагаскар.

До неотдавна личи се предлага предимно на китайските и южноазиатските пазари,
но днес вече запалените почитатели на източната екзотика могат да си купят симпатичните плодове от почти всеки супермаркет по света. Освен пресни, личи се продават целогодишно и консервирани.

Може да запазите личи свежи
за около 5 седмици, ако ги съхранявате в хладилник. На стайна температура издържат най-много 3 дни. Също така може и да замразите или да изсушите плодовете. Когато плодът се замрази, кората му от червена става тъмнокафява, но това не е притеснително, защото вкусовите му качества си остават непроменени.



Коментари (0)

Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
bibi се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: