Признаваме си, че страшно симпатизираме на Гордън Рамзи и с удоволствие следим неговите изяви както на телевизионния екран, така и в социалните медии. Известният готвач обаче неведнъж е доказвал, че може да поляризира общественото мнение.
Оказва се, че и климатичните активисти са намерили за какво да му се ядосат. Представители на групата „Бунт за животните“, която се бори за налагане на храненето с растителни продукти, са окупирали негов ресторант с идеята да предизвикат интереса на обществеността към идеите си.
Става въпрос за ресторанта в Челси, югозападен Лондон, който е с 3 звезди Мишлен. В акцията от събота вечер (19 ноември) са участвали 14 души от групата. Те са се настанили на маси, предназначени за клиенти на ресторанта, показвайки фиктивни менюта, в които се посочва екологичната цена на храната. На страницата си в Instagram те публикуваха снимка от вечерта и обясниха причините за поведението си.
Сред предлаганите ястия в ресторанта на Рамзи има телешки стек, чието производство оставя много голям въглероден отпечатък и заема огромно пространство за отглеждане на животните, се казва в изявление на „бунтовниците“.
„Това е перфектният пример за неравенството във Великобритания“, каза активистката Лучия Алекзандър. „Гордън Рамзи сервира ястия, които струват 155 британски лири, докато повече от два милиона разчитат на хранителни банки в настоящата криза.“
Вместо ресторантите да трупат огромни печалби за сметка на животните, трябва да подкрепяме фермерите и рибарите в прехода към растителна храна, допълва тя. „Всеки има право на мнение и убеждение, но нахлуването в ресторант пречи на работата на персонала и проваля вечерта на клиентите“, коментира представител на ресторанта.
След намеса на полицията протестиращите са напуснали ресторанта, а цялата история е завършила без арести, пише BBC.
снимка: Instagram/berkcomm
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...