Плодът на страстта

07.09.2016
2
113533

Поредното екзотично предизвикателство, което все по-често срещаме вече и на нашия пазар – маракуята (Passion fruit – от англ. „плод на страстта") има овална или леко продълговата форма. Кожата на плода е тънка и гладка, сърцевината е сладка, много ароматна, пълна с малки, хранителни семки. Маракуята е плод на пълзящото растение Passiflora Edulis, разпространено предимно в Бразилия.

Примамливият екзотичен плод е богат на витамини С, Е, В6, В12, както и на витамин А, който е много полезен за очите. Съдържа още желязо и 10 пъти повече протеини от ябълката. В 100 г маракуя има средно 6,9 г захари, 19 г мазнини, 1,8 г протеини и приблизително 680 мг калий. Амазонските племена използвали маракуята като средство за премахване на напрежението, както и като болкоуспокояващо. Те вярвали, че сочният плод тонизира сърцето и успокоява кашлицата. Маракуята съдържа и много антиоксиданти, които спомагат за запазване на младежкия вид на кожата, като предотвратяват появата на бръчки.

Ако си купите недоузрели плодове от маракуя, може да ги оставите да узреят напълно на стайна температура. Ако плодовете са добре узрели, е препоръчително, да се съхраняват в хладилник (но не повече от 2–3 дни).

В кулинарен план, маракуята е превъзходна за приготвяне на плодови сокове, сорбета и мармалади.



Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

12.09.2016
Къде мога да намеря маракуя в София? Благодаря предварително! :)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.09.2016
В страните, къде е често срещан плод, се яде поръсен със захар :) Бон апети

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: