Рециклирай и получаваш ековаучери за пазаруване

10.04.2023
0
4746

Първите автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове вече ви очакват в Kaufland и Lidl. Това са първите търговски вериги у нас, които въвеждат автомати за приемане на използвани пластмасови бутилки и кенове за напитки. За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка.

Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и други. Те дават възможност на клиентите на двете вериги в тези градове лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Автоматите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Проектът се реализира като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са Lidl и Kaufland.

А ето и магазините, където има автомат за разделно събиране:

Kaufland:

София, ул. “Филип Аврамов“ №3

София, бул. „Ген. Тотлебен“ № 36

Пловдив, бул. „Цариградско шосе“ № 94

Пловдив, ул. „Брезовско шосе“ № 127

Варна, ул. „Д-р Петър Скорчев“ № 2

Lidl:

 София, ул. „Андрей Ляпчев“ 52

София, бул. „Искърско шосе“ 5

Пловдив, ул. „Рогошко шосе“ 1А

Варна, бул. „Сливница“ 176

Габрово, ул. „Васил Неделчев“ 4

Добрич, бул. „Русия“ 2

Монтана, ул. „Трети Март“ 137А

Провадия, Северна промишлена зона

Балчик, ул. „Дунав“ 5

Троян, ул. „Акад. Ангел Балевски“ 1

 



Коментари (0)

Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: