ТОП 10 вина за месец юли от Юлия Костадинова – главен сомелиер на Seewines

08.07.2022
0
28463

Не мога да скрия, че имам слабост към седмия месец от годината, защото чисто и просто съм кръстена на него. Самият месец юли пък е кръстен на Юлий Цезар, тъй като той също се е родил тогава. На латински месецът е бил известен като квинтилис, защото де факто е бил петият месец според римския календар, който започвал през март. Старото славянско име на месеца е било чръвенъ (червен).

В разгара на лятото виното, разбира се, се лее като вода и понеже повечето хора са в отпуск, си заслужава да се празнува всеки един ден от него. А те са и с един повече (31), така че нека да се поглезим заедно!

ВЕНТУ KИНТЕСЕНС БЛАН, ШАТО ПЕСКИЕ 2019

Кентесанс на Chateau Pesque от апелацията Ventoux е сред най-любимите ми бели вина напоследък и го препоръчвам с огромно удоволствие! Ще откриете в това вино сложна минералност, но и сатенено гладко тяло, фино-цитрусова свежест, но и сочни зрели жълти плодове – една истински голяма Рона. Впрочем не е типичният купаж, тръй като основата е Русан (близо 80%) с Клерет бланш и съвсем малък touch на Вионие.

РИЗЛИНГ "ФОМ КАЛКЩАЙН" ТРОКЕН (СУХО) 2018

От 1990 г. лозята на Витман са organic, но те решават да отидат и по-далеч, и през 2004 г. вече получават и сертификата за биодинамично земеделие. От тогава до днес тези възхитителни лозя в Райнхесен се отглеждат с много любов и в пълна хармония с естествените природни цикли.

Ризлингът Фом Калкщайн идва от едно от тях, и както подсказва името му, е с преобладаващо варовикова основа. Стилистиката му е trocken, тоест много сух, безкрайно гъвкав и фокусиран в устата, строг, но справедлив, защото ще ви възнагради за това, че сте го избрали. Реколтата е сред най-добрите за избата и е в отлична форма сега.

ЕРМИТАЖ БЛАН Е.ГИГАЛ 2016

Ермитаж, легендарна AOC от Рона, но не какъв да е, а бял Ермитаж и то от друга легенда - E. Guigal. Малко неща могат да се допълнят към тази комбинация, но все пак да припомним – белият Ермитаж е по подразбиране от купаж от двата допустими за апелацията сорта  Русан и Марсан. Почвите на хълма са с гранитна основа и чакъл, като дела на белият (спрямо червения Ермитаж), е относително малък. Виното винаги е сухо, богато и плътно, едно от вината със сериозен потенциал за отлежаване (12-15 години съвсем спокойно).

СОВИНЬОН БЛАН ГРАСНИЦБЕРГ 2017

Совиньон блан сигурно би бил първият избор в лятната селекция на много хора, но моят първи избор, щом се касае за този сорт, със сигурност ще е от областта Щирия в Австрия. Винарите от Темент правят и други бели сортове, но Совиньонът им е класика!

ВАЙЗЕР БУРГУНДЕР 100 ХЮГЕЛ ТРОКЕН ВИТМАН 2021

Витман се появява с второ вино в селекцията ми за месец юли по една простичка причина – обожавам го. Освен, че е биодинамик и страшно обаятелен винар и човек, той е сред най-прецизните производители, с които съм се сблъсквала. И заради огромното ми уважение към работата на тази изба избрах да представим две техни вина в горещия юли месец. Второто (но не по важност или качество) е от емблематичния за избата сорт пино блан.

ЯМАНТИЕВИ ШАРДОНЕ МАРБЪЛ ЛЕНД 2018

Все повече и все по-интересни стават българските бели вина. Макар да сме традиционен червен производител, като че ли няколко изявени наши уайнмейкъри започнаха да ги „напипват“ нещата с бялото вино и вече имаме редица достойни представители със световна класа.

Безспорно едно от тях е Chardonnay Marble Land на Ямантиеви от лозето до манастира Константин и Елена непосредствено до Ивайловград. Лозето с мраморни късове, заради което бранда е наречен Marble Land, също така e част от моето детство, защото семейството ми произхожда от там и вината Marble Land са ми особено скъпи.

ШАМПАН БЕНОА ЛАЙЕ БЛАН ДЕ НОАР

Какво е празникът без шампанско? А ако е шампанско, нека да е блан де ноар и то от такъв изискан винар като Беноа Лайе. Малката къща е собственост на Беноа и Валери Лайе, и е разположена в сърцето на Монтан де Реймс (основната подзона в Шампан). Притежават 4.8 хектара собствени лозя в двете престижни апелации Bouzy и Ambonnay, които обработват с помощта на двамата си сина и невероятно силният кон Тамис. Познахте, биодинамици са, а блан де ноар-а им е чиста радост на мехурчета!

ЕДОАРДО МИРОЛИО ЗЕРО 2014

Няма никакъв начин да пропусна това вино в селекцията си. Първо защото все повече се говори за пенливите вина без дозаж (тоест без никакво добавяне на традиционния ликьор, който деликатно коригира вкуса), и второ защото Едоардо Миролио първи се осмелиха да покажат такова вино у нас. Браво за смелостта и браво за това, че вървим и ние в крак заедно със световните тенденции в пенливите вина. Резултатът е много добър – освежаващ и и очаквано сух. Па дозе.

ПРОСЕКО ОРОКИАРО РОЗЕ

Ето едно изискано, запленяващо и, най-важното, достъпно Просеко Розе (вече спокойно можем да си отдъхнем и да кажем „Просеко Розе“, вместо пенливо росато, спуманте розе и т.н.)! То идва от лозята на Кол дей Франки, избата на Маги Халваджиян във Венето, в апелацията Valdobbiadene. Ако се вгледате в релефа на бутилката, ще видите, че той изобразява географска карта. Това де факто е картата на региона, а етикетът и капсулата са от черно кадифе. Nice, a?

Купаж от традиционния за Просеко сорт Глера, със съвсем малко Пино ноар, за да се получи нежния сьомгов цвят, то е сочно и свежо, с отлично балансиран вкусов аромат.

ЗЕЛАНОС Z ПИНО НОАР БАРЕЛ

Разбира се завършваме селекцията за месеца с червено вино, макар и само едно, но правим условието, че макар да е червено, то понася добре леко охлаждане преди сервиране. Нежният и капризен Пино ноар, който идва от лозята на Зеланос в с. Славянци (Розовата долина) е пленителен и сортов. Вино с много финес и безкрайни възможности за съчетаване с храна, дори и по-леки, вегетариански ястия, някои салати и риби.

Селекцията за месец юни е създадена от Юлия Костадинова – главен сомелиер на Seewines.

Юлия вече 20 години работи във винения бранш в България. Лектор, обучител, винен автор, редактор, професионален дегустатор и телевизионен водещ – всичко това, заедно с огромната й любов и любопитство към виното, я превръщат в едно от известните имена във винения бранш у нас. Кариерата й започва като винен автор и редактор в първото гурме списание в България – Бакхус, след което тя става съосновател на електронната медия DiVino.bg и списание DiVino.

Юлия е доказан професионалист с богат опит, член е на редица дегустационни комисии в едни от най-важните конкурси за вино и спиртни  напитки в света, пътувала е много и въпреки това казва, че все още има много да учи, защото както обича да казва „колкото повече знаеш, толкова повече разбираш, че нищо не знаеш“



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: