ТОП 10 вина за месец юни от Seewines

08.06.2022
0
7305

Много е приятно да се правят летните селекции с вина. Не защото не обичаме зимните месеци и хубаво червено вино до камината, а защото заедно с лятото идва и времето на големите приятелски събирания, на терасите и морския бряг. А там, знаете, виното се лее доста по-обилно! Нека да видим какво ще ни донесе този месец юни, но междувременно се запасете с вино, за да сте подготвени за... ами за всичко.

Ето и моята селекция с летни и изящни вина за месеца:

ЕЛЕНОВО ШАРДОНЕ 2019

Шардоне с дъб? При това от България? Да, моля! Точно така, Шардонето е най-благодатният бял сорт за отлежаване в дъб, който, ако е интегриран добре във виното, го разкрасява още повече.

Често сравняват контакта на виното с дъбовите бъчви с гримирането при дамите – когато е професионално направено, то само подчертава естествената красота. Така е и в този случай – Шардонето на Едоардо Миролио от лозята му в с. Еленово (Нова Загора), е естествена красавица, отлично гримирана с висококачествен дъб. Отдавна не бях пила толкова хубаво българско Шардоне в този стил – елегантно и комплексно.

СОВИНЬОН БЛАН "ХАШТАГ" 2020

Каквото и да си говорим, Совиньон блан е сортът, без който трудно ще изкараме едно цяло лято, затова нека да стартираме сезона с този сочен и фин европейски негов представител. Хаштаг Совиньон блан на Ferro 13 идва от Венето в Северна Италия, където обикновено белите сортове са едновременно хрускащо-свежи и добра структура. Това вино не прави изключение. Освен всичко е много добра идея за подарък, защото след хаштагът # в бялото поле на етикета можете да изпишете името на любим човек или пък пожелание към някого. Или пък само  #Nazdrave!

МОСКАТО ДЖИАЛО СЪН НАЛС МАРГРАЙД 2021

Още едно бяло вино от Италия, при това отново от Северна Италия, но този път нека се разходим до най-хладната зона на Ботуша – Алто Адидже или още Южен Тирол. От тук традиционно идват изключителни, елегантни, свежи и тероарни бели вина. Тоест – идеални за лятото!

Ето ви един представител на ароматните сортове от семейство Мускатови – Москато Джало, но в хладната зона добил звънлива свежест и фина цветистост във вкусовия аромат. Разбира се, неговото ДНК ни казва, че сортът произхожда от Близкия изток, както и останалите Мускати, но е от по-„умерените“ роднини, заедно със своя братовчед Дребнозърнест бял мускат (Muscat Blanc à Petits Grains), по-известен у нас като... Тамянка!

БЯЛ БЛЕНД ТЕРАС БЛАН ШАТО ПЕСКИЕ 2021

По-лекият и фин бял бленд, без контакт с дъб, от моето любимо Chateau Pesquie, е интересен купаж от Вионие & Русан & Клерет & Гренаш блан. Блендът е типичен за някои имения в Южна Франция (като това), но като цяло не е много често срещано явление. Такава сортова структура чисто и просто осигурява едно прилично тяло и сочност на ароматния профил, но обърнете внимание на заглавието на виното – Терас Блан. Как да не го отворите на терасата, нали!?

РИЗЛИНГ КРЕМСТАЛ 2020

Както няма лято без Совиньон, така няма и без Ризлинг! Ето едно произведение на изкуството от Кремстал, Австрия, истински класик от лозята Weinzierlberg, Sandgrube и Gebling (наред с други). Между другото мястото Gebling е споменато за първи път като отличен тероар за отглеждане на лозя още през 1284 г. Вината от местността Gebling са минерални и силно изразителни. Вината с произход Weinzierlberg пък са винаги много добре структурирани, благодарение на съкровището, скрито в почвата – льосът. Представете си сега комбинация от двете и щипка бял пипер. Ето, на прав път сте...

ДЕЛАС ВИОНИЕ 2020

Delas е един от емблематичните производители от долината на Рона във Франция, където е и родината на сорта Вионие. Той е интересен и лесно се харесва на хората, защото дава бели вина със сатенено гладка, но плътна структура и много атрактивни, сладостни аромати на зрели праскови. Звучи добре, нали? В по-сложните вина от тероарите на Северна Рона се откриват и много изразителни кремъково-минерални нотки, които балансират тази сладост.

Виното, което влезе в селекцията на месец юни, е един достъпен представител тъкмо на тази стилистика, и от легендарен производител.

ОРОКИАРО ПРОСЕКО

Продължаваме да се движим в посока „виното, без което не можем през лятото“. А какво е лятото без просеко? Отговорът е (като в един стар виц): „скапано“. Затова не оставайте без просеко – тази достъпна пенлива напитка, особено ако е Оро Киаро и особено ако е от Валдобиадене, Италия.

Просекото на продуцента Маги Халваджиян се отличава с нежен и балансиран, леко флорален аромат и вкус, освежаващ ябълков финал и е прекрасно презентирано в бутилка, чийто релеф изразява топографията на местността, където са лозята.

БЕЛИНИ ЧИПРИАНИ 

Просеко вече имаме, какво да добавим към него? Праскови, разбира се! Не обикновени праскови обаче, а нежните бели праскови, които са просто божествена наслада, и на които се дължи вкусът на оригиналния коктейл „Белини“ – смес от просеко с пюре от бяла праскова. За историята на тази необикновена напитка е изписано много, можете да разгледате повече тук, но това, което е редно да запомните, е, че има множество имитации и един оригинал. И този оригинал се прави единствено във Венето, Италия, като се смесват точно определени количества висококачествно просеко с пюре от бяла праскова. Това е Bellini Cipriani.

КОЛОРИТО РОЗЕ 2020

Розовата вълна, която започна преди около 15-тина години, за щастие научи много хора да посягат към розето като алтернатива на червеното вино през летните месеци. Какво е розето? То е вино, произведено от червено грозде, но по бялата технология. Тоест сокът прекарва много малко време в контакт с ципите на гроздето (затова е и съвсем леко обагрено до розово, вместо тъмно червено), ферментира на по-ниска температура и така запазва свежестта си.

В случая с този сребърен медалист от престижния винен шампионат International Rose Championship, блендът е много интересен и се състои  от цели пет сорта: Сира, Сензо, Пино ноар, Широка мелнишка и Ранна мелнишка лоза. А мога да ви уверя, че в момента е в топ форма, една година след реколтата си!

БЕЛГУАРДО РОЗЕ ТОСКАНА МАЦЕИ 2021

Поредното италианско предложение в тази лятна селекция, но какво да се направи, като Италия - това е лято, море с дъх на розмарин, портокали и маслини! Представям ви едно розе от сортовете Сира и Санджовезе, което идва от сърцето на Ботуша – Тоскана. Производителите – Маркези Мазеи, са сред най-изявените винари на областта.

Розовото им изкушение от серията Белгуардо е едно достъпно вино, което мога да нарека „най-добрия приятел на храната“, заради своята великолепна структура и отлично запазена плодова свежест. Друго основно предимство, заради което това розе спечели сърцето (и небцето) ми, е че е пикантно и сухо до финала на вкус.

Наздраве и дано този юни ви зарадва с много приятни винени емоции!

 

Селекцията за месец юни е създадена от Юлия Костадинова – главен сомелиер на Seewines.

Юлия вече 20 години работи във винения бранш в България. Лектор, обучител, винен автор, редактор, професионален дегустатор и телевизионен водещ – всичко това, заедно с огромната й любов и любопитство към виното, я превръщат в едно от известните имена във винения бранш у нас. Кариерата й започва като винен автор и редактор в първото гурме списание в България – Бакхус, след което тя става съосновател на електронната медия DiVino.bg и списание DiVino.

Юлия е доказан професионалист с богат опит, член е на редица дегустационни комисии в едни от най-важните конкурси за вино и спиртни  напитки в света, пътувала е много и въпреки това казва, че все още има много да учи, защото както обича да казва „колкото повече знаеш, толкова повече разбираш, че нищо не знаеш“



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: